Gyermekként sokat álmodoztál arról, hogy sikeres és gazdag ember leszel? Ez az elhatározás nem változott benned egészen addig, míg kijártad az iskolákat és munkába álltál?

A nagybetűs életbe való lépés sok ember álmait zúzza apró szilánkokra, de nem kell, hogy ez a Te esetedben is így legyen! A következő bejegyzés arról fog szólni, hogy hogyan találd meg azt a területet, amiben Te is igazán jó vagy és akár arra is alkalmas lehet, hogy ráépítsd az életed.

Haladj végig a következő listán és dolgozd ki magad számára a pontos válaszokat, megoldásokat! íme a lista:

1. Találd meg, hogy miben vagy igazán jó!

Ha szeretnél maradandót alkotni valamilyen területen, akkor először is meg kell találnod, hogy miben vagy kiemelkedően jó. Meg kell tudnod, hogy mi az a képesség, amiben sokkal tehetségesebb vagy az átlagnál. Lehet ez szinte bármi. Kiemelkedő kommunikációs képesség, legendás írói véna, matematika, de tényleg bármi.

Alapvető készségeink már gyermekkorunkban megmutatkozhatnak – vagy később, a hobbink formájában előjöhetnek.

Mi az a tevékenység, amiben bármikor örömödet leled és jó is vagy benne és szívesen foglalkoznál vele komolyabb szinten?

Az alábbi kérdések megválaszolása segíthet:

  • Melyik/melyik volt a kedvenc tantárgyad?
  • Mivel töltöd legszívesebben a szabadidőd? Mi a hobbid?
  • Milyen sportot űzöl szívesen?
  • Milyen kérdések foglalkoztatnak leginkább a világ problémáival kapcsolatban? (Környezetvédelem, hajléktalanok, politika, emberi jogok stb.)
  • Hogyan tudnád magad elképzelni 10 év múlva?
  • Hogyan tudnál segíteni az embereken?

CIKKAJÁNLÓ: Önbizalom növelés 6 azonnal bevethető lépésben

2.Vizsgáld meg, hogy mit tudsz kihozni belőle!

Az már egy szuper dolog, ha tisztában vagy az adottságaiddal és azzal, hogy miben vagy kiemelkedően jó. A következő lépés számodra az, hogy feltérképezd ezt a területet. Hiába érzed azt, hogy Te zseniális lennél egy adott területen, ha arra egyáltalán nincs és nem is lesz szükség a jövőben.

Érdemes a realitás talaján maradva megvizsgálni, hogy melyek azok a képességek, amikre megéri ráfeküdni, mert esélyes, hogy nagy jövő áll még előttük.

Vizsgáld meg, hogy valaki ért-e el sikereket azon a területen! Ha igen, akkor miért és hogyan? Ha nem, akkor miért, mi akadályozhatta?

Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása roppant fontos ahhoz, hogy magabiztosan tudj belevágni.

Az, ha előtted még senki nem vágott bele, nem jelenti azt, hogy nem lehetsz te az első, aki sikerre viszi azt a dolgot, de mindenképpen intő jel. Minden esetben jól járd körbe az adott piacot, hogy mire van igény és mire nincs!

CIKKAJÁNLÓ: Halogatás: így küzd le a sikeres élet esküdt ellenségét

3. Tervezz és tűzz ki célokat!

Ha egy jelenleg ismeretlen helyre szeretnél eljutni, akkor egy térképre lesz szükséged. Egy olyan térképre, ami pontosan mutatja számodra az utat. Mutatja, hogy mit kell tenned, hova kell lépned ahhoz, hogy abba az irányba haladj, amerre szeretnél.

Térkép híján félő, hogy sokkal hosszabb úton indulsz el, vagy akár nem is arra indulsz, amerre tervezted.

A térképet itt értsd úgy, hogy iránymutatásra és célokra van szükséged. Meg kell tervezned, hogy merre indulsz. Mi az, amit mindenképpen fejlesztened kell még magadon és milyen sorrendben kell ezt megtenned.

Egy jó terv segít, hogy ne térj le az útról.

CIKKAJÁNLÓ: Célkitűzés 5 lépésben: tervezéstől a megvalósításig

4. Találd meg a motivációdat!

Lehet, hogy most nagyon oda vagy ezért a dologért, azonban hidd el, amint nagyobb szerepet kap az életedben, esélyes hogy alábbhagy a lelkesedésed. Sokan számoltak már be arról, hogy amint azon a területen helyezkedtek el, ami a hobbijuk is volt, kerestek maguknak egy újabb hobbit, ami ki tudta kapcsolni őket.

Az a hobbi, amiből később főállás válik, többé már nem hobbi. Teljesen más érzéseket fog kiváltani belőled, mint azelőtt.

Éppen ezért, nagyon fontos, hogy a miértjeid és a motivációd végig a szemeid előtt lebegjen. Emlékezz a kócos hajú kissrácra vagy éppen csajra, aki megálmodta régen azt, ahol most tart.

Miért tette? Mi volt vele a célja?

Találd meg a motivációdat, rögzítsd és tárold olyan helyen, ahol bármikor elérheted. Ez azért fontos, hogy a nehezebb időszakokban is tudj hova fordulni.

CIKKAJÁNLÓ: Mi a siker? A sikeres élet 5 valódi titka!

5. Fejleszd magad folyamatosan!

Hiába vagy kiemelkedően tehetséges valamihez: a szorgalom legyőzi a tehetséget! Ha nem fejleszted folyamatosan magad, akkor majd jön valaki, aki sokkal jobban akarja azt a valamint, mint Te és egyszerűen leköröz a szorgalmával.

Ha Te szeretnél lenni a legjobb – de legalább a felső 10%-hoz tartozni – akkor rendesen oda kell tenned magadat! Nem elég, hogy néha, amikor időd engedi tanulgatsz. Minden nap, rendszeresen kell fejlesztened magad, hogy napról napra sokkal jobbá válj ezen a területen!

Biztos lehetsz benne, hogy soha nem fogsz tudni mindent. Mindig lesz olyan terület, amit még meg kell tanulnod, vagy fejlesztened kell magadat benne.

Ilyen például a kommunikációd, a prezentációs képességed, a szervező képességed és így tovább. Emellett pedig a szaktudásra is nagy hangsúlyt kell fektetned!

CIKKAJÁNLÓ: Tanulási módszerek, a hatékony tanulásért [6db technika]

6. Ragadd meg a lehetőségeket!

Sokat emlegetett mondat, hogy a szerencse nem más, mint a felkészültség találkozása a lehetőséggel.

Ha betartod a fentebb említett pontokat és kijelölöd magad számára az utat, majd folyamatosan képzed magad, akkor semmi sem állíthat meg abban, hogy sikeres légy.

Innentől már csak kutatnod kell a lehetőségek után. Folyamatosan résen kell lenned, hogy amikor elérkezik az idő, akkor helyzetbe tudd magadat hozni.

Ha elalszol, akkor lecsap más a lehetőségre, Te pedig várhatsz a következőre, ha eljön egyáltalán.

CIKKAJÁNLÓ: Szokás hatalma: így alakíts ki sikeres szokásokat!

Konklúzió

A sikeres élet számodra is elérhető, ha hajlandó vagy kifizetni az árát. Már elkoptatott mondás, hogy a sikernek nem titka van, hanem ára, de ez tényleg így van.

Te ott, ahol most és ahogy most vagy is lehetsz sikeres, ha hajlandó vagy megfizetni ezt az árat. Ha nem vagy megelégedve a jelenlegi életeddel, vagy csak szimplán úgy érzed, hogy Te sokkal többet érdemelsz ennél, akkor nem kell mást tenned, csak elhatároznod magad.

Elhatároznod magad arra, hogy változtatsz. Nagyon kemény munka lesz és valószínűleg hosszú is, de hidd el, a jövőbeli éned nagyon nagyon hálás lesz neked, ha megteszed.

Sok siker!

Kérdéseid vannak, vagy személyre szabott tanácsokra van szükséged? Beszélgessünk! Írj Nekem a mate [kukac] misztersiker.hu email címre! (Az első 30 perces tanácsadás ingyenes.)

Ezek is tetszeni fognak:

Itt a közösség, ahova jó tartozni. Sokkal személyre szabottabb lépések, hogy hogyan válj napról napra eredményesebb emberré. A csatlakozáshoz kattints ide.

Ha tetszett a cikk, akkor kérlek segítsd azzal a munkámat, hogy megosztod ezt másokkal! Köszönöm!