Az értékrend az alapja egy egészséges, boldog és sikeres életnek. A saját személyes értékrended meghatározása nagy mértékben hozzájárul a karizmádhoz, az önbizalmad növeléséhez és a lelki nyugalmad megteremtéséhez is.

Beszélhetünk egy személy vagy egy ideológia értékrendjéről. Egy személy értékrendje értelemszerűen egy személyre korlátozódik, azonban egy ideológia értékrendje már egy egész csoport – az ideológiát elfogadók – összességére vonatkozik. Ilyenek például a vallások és a különféle mozgalmak, szervezetek értékrendjei.

Az értékrended meghatározása azért nagyon fontos, mert ezáltal tudsz helyes döntéseket hozni. Ez segít abban, hogy sokkal könnyebben és dönts bizonyos dolgokról.

Segít abban is, hogy helyesen válaszd meg a baráti társaságodat. Ha azonos az értékrended a környezetedben élőkkel, akkor határozottan csökken a felesleges feszültség és a konfrontáció is.

Az azonos értékrendeket valló emberek között általánosságban sokkal nagyobb az összhang.

Mit jelent az értékrend?

Az értékrend Te magad vagy. Ez határoz meg téged. Az értékrend azon értékek halmaza, melyek jelentős hatással vannak a cselekedeteidre, döntéseidre és a céljaidra.

Ez mutatja meg, hogy különböző szituációkban mit tartasz pozitívnak, illetve negatívnak és azt, hogy mi mellett állsz ki. Az értékrend szorosan összefügg az egyén erkölcsével és céljaival.

6 egyszerű reggeli rutin, ami élvezhetőbbé teszi a reggeleidet. Töltsd le itt az eBookot!

Hogyan határozd meg az értékrended?

Az értékrended meghatározása a jelenlegi helyzetedtől és a céljaidtól függ. Hol tartasz most és hova szeretnél eljutni? Ezen kérdésekre adott válaszod segíteni fog az értékrended megreformálásában.

Döntsd el, hogy mi a fontos számodra!

Az értékrend arról szól, hogy bizonyos területeket mások elé helyezünk. Ha például számodra nagyon fontos a család, akkor bizonyára többre értékeled a velük töltött minőségi időt a munkánál.

Éppen ezért, ha egy olyan döntés elé kényszerülsz, hogy benn maradj túlórázni vagy inkább hazamenj, az utóbbit választod.

Vegyél egy papírt és rögzítsd feketén fehéren, hogy mi a legfontosabb a számodra! (Család, egészség, pénz, szabad idő, munka stb.)

Konklúziók

Az értékrended meghatározása segít abban, hogy nagyobb önbizalmad legyen és sokkal karizmatikusabb lehess.

Ha tisztában vagy a saját értékrendeddel, akkor még véletlenül sem akarsz hamis viselkedésformákat felvenni csak azért, hogy mások elfogadjanak. Tudod, hogy hol vannak a határaid és mik azok a dolgok, amiket már nem szívesen teszel meg.

Így a határozott értékrend hozzájárul ahhoz is, hogy sokkal szorosabb emberi kapcsolatokat építs ki másokkal.

Olvass még több önfejlesztő cikket és legyél napról-napra hatékonyabb, boldogabb és gazdagabb! Kattints ide még több Misztersiker cikkhez!

Még több hasznos cikk:

Misztersiker Facebook csoport.