A baráti kapcsolatok különösen fontos szerepet töltenek be az életünkben. Egy barát jelenléte pozitív hatással lehet testi és lelki egészségünkre. Segítségünkre lehet, hogy sokkal könnyebben vészeljük át a krízishelyzeteket és, hogy tudjuk kezelni a stresszes napokat.

Azt azonban fontos tudnunk, hogy tökéletes ember nincs, úgy, ahogy tökéletes barát sincs. Ez a hat lépéses teszt azonban segít megbizonyosodni arról, hogy érdemes-e tovább életben tartanod egy baráti kapcsolatot, vagy sem. Nem mindig egyszerű egy igaz barátot megkülönböztetni attól, aki csak megjátssza azt.

Az alábbi pontok segítenek, hogy a jövőben ne kelljen álbarátokra feleslegesen pazarolnod az idődet és az energiádat! Ha a “barátod” megbukott ezen a teszten, legjobb, ha nem számítasz rá többet.

Mit nevezünk barátságnak?

A barátság egy igazán különleges kapcsolat, így nem véletlen, hogy számos kutatás vette alapjául és járta körbe ezt a témát.

Carolyn Parkinson idegtudományi szempontból figyelte meg a különböző baráti viszonyok működését. A kutatás alapjául egy 279 fős egyetemi csoport szolgált, ahol a csoporttársak egymáshoz fűződő baráti viszonyait térképezték fel. Az fMRI vizsgálat segítségével megnézték, hogy milyen agyi területek aktívak a csoport különböző tagjainál egy videó nézése közben. Az eredmény megdöbbentő, hiszen vitathatatlanul azt mutatta, hogy a barátok agya nagyon hasonlóan működik. Ugyanazok a részek ragadták meg a figyelmüket és szinte ugyanazt az agyi tevékenységet váltotta ki belőlük.

A kutatás egyedülálló és számos kérdést megválaszolt, arra azonban még mindig nem derült fény, hogy milyen irányú ez a kapcsolat. Azért figyeltek fel egy jelenetre, mert barátok, vagy azért barátok, mert egy jelenetre figyeltek fel (tehát “egy rugóra jár az agyuk”).

Nézzük, hogy Donna-Levine Small megfogalmazásban mit jelent a barátság:

“Barát az, ki megértést kínál, ha az élet meggyötör, kinek mindig van annyi mosolya, mely derűssé varázsolja a napodat, ki elfogad olyannak, amilyen vagy, s boldog, hogy épp ilyennek lát.”

 

A wikipédia szerint a barátság:

A barátság összetett, támogató emberi viszony. Tartalma és meghatározása koronként és kultúránként eltérő, valamint az alanyok társadalmi helyzete és személyiségjegyei is befolyásolják. A barátság egyéni vonatkozásban lelki, vagyis érzelmi, anyagi és kognitív erőforrás. A barátság az egyik emberi kapcsolat, mely emberek között alakul ki több örömteli találkozás, beszélgetés által. Jellemzi a kölcsönös elfogadás, rokonszenv, szeretet, bizalom, szövetség, együttérző képesség, nyitottság, törődés.

 

Lássuk, mi az a 6 jellemző, ami minden igaz barátban megtalálható:

 

1.Érdeklődés

A jó barát bizony, hogy érdeklődik felőled, na persze itt nem az általános „Hogy vagy?” kérdésről van szó. Mondd el neki valami aktuális fontos dolgodat és figyeld meg, hogy a későbbiekben érdeklődik-e felőle. Amennyiben nem, a következő beszélgetés alkalmával figyeld, hogy felhozza-e a témát, ha nem, egy újabb beszélgetés alkalmával hozd fel te és nézd meg, hogyan reagál rá.

 

2.Megbízhatóság

Mondj el egy „titkot” egy barátról, akit mindketten ismertek. Majd nézd meg, hogy ez visszajut-e hozzá. Természetesen az akció előtt egyeztess azzal, akinek a titkát tovább adnád.

3.Jóakarat

 

Kevesebben lesznek azok, akik megdicsérnek egy jól teljesített feladat után. Ezt csak olyanoktól várhatod, akik nem irigykednek rád. Vizsgáld meg, hogy a barátod melletted marad-e a sikereidben is!

 

4.Őszinteség

Egy igaz barát mindig megmondja az igazat és vállalja a kockázatot arra, ha ezért te megharagszol rá.

 

5.Tisztelet

Ezt a legegyszerűbben úgy tesztelheted, ha azt mondod neki, van egy titok az életedben, amiről nem szeretnél beszélni. Mindenképpen hangsúlyozd ki, hogy nincs baj, ez egy pozitív dolog (Nem szeretnénk aggodalmat ébreszteni benne). Figyeld meg, hogy ki akarja- e szedni belőled, vagy sem. Ugyanis a törődés és a kíváncsiság nem ugyanaz! Ha addig nyaggat, amíg el nem mondod, akkor bizony nem te vagy neki fontos, hanem a pletyka. Egy igaz barát megérti, ha valamiről nem akarsz neki beszélni, ám időnként persze kíváncsiskodhat, hiszen emberek vagyunk.

 

6.Önfeláldozás

Figyeld meg, hogy a barátod vajon hajlandó lenne-e feláldozni magát azért, hogy neked jobb legyen? Szorult helyzetben az emberek többsége a saját érdekeit nézi. Vizsgáld meg, hogyan reagál ilyen helyzetben a barátod! Csak a saját bőrét menti?

A kiértékelés

Ha a tesztalany átment minimum 4 vagy több pontján, akkor nagy eséllyel bármikor számíthatsz rá, ha ennél rosszabbul teljesített, akkor itt az ideje, hogy elgondolkodj a barátságon és esetleg együtt megbeszéljétek ezeket. Ha lehet, a tesztet több napon keresztül, részletekben végezd és ne egy napon. Erre azért van szükség, mert A pontosabb eredmény érdekében ügyelj arra, hogy a tesztet ne 1 nap alatt végezd el! Ugyanis lehet, hogy épp nincs jó napja, vagy akkor épp Ő van válsághelyzetben.

Tetszett a cikk? Oszd meg a barátaiddal!