Ha még csak most kezdesz el gondolkodni erről a témáról, akkor van egy rossz hírem számodra. Soha nem az a kérdés, hogy vajon lesz-e gazdasági válság, hanem az, hogy mikor lesz.

Nem mondom, hogy már rég elkéstél a felkészüléssel, mert a jelenlegi állás szerint még menthető a dolog, de akkor viszont nagyon bele kell húznod az építkezésbe!

Teljesen törvényszerű, hogy bizonyos időközönként, 5-10 évente beüt a krah és kipukkad a jó nagyra felfújt gazdasági lufi.

Ennek az egyik oka például – 2008-ból tanulva – az, hogy a bankok korlátok nélkül osztják mindenkinek a hiteleket, mit sem törődve a körülményekkel.

A média is riogat már egy ideje a válsággal, de ezt sokszor nem kell komolyan venni. Amire inkább érdemes figyelni azok a gazdasági jelek. Ilyen például a GE körüli botrány, vagy akár a jászberényi Electrolux története.

Napi szinten jelennek meg különböző gazdasági portálokon, hogy egyre gyengébben teljesít a német gazdaság, az autópiac haldoklik és a részvények stagnálnak.

Az alábbiakban adok 3 tanácsot, ami segít felkészülni a közelgő nehéz esztendőkre.

1. Válság kezelése: Nézd át a költségvetésed!

Már többször volt róla szó a blogon, így remélem, hogy vezeted a havi költségvetésed. Feljegyzed a havi kiadásaid és bevételeid egy excel táblába, alkalmazásba, vagy akár egy kockás füzetbe.

Ha még mindig nem vezeted, akkor éppen itt az ideje elkezdened! Rengeteg lehetőséged van a fent említettek mellett is. Egy szuper magyar megoldás például a Koin alkalmazás. Mindkét platformra ingyenesen elérhető, ráadásul még magyar nyelven is van, ha ez akadályt jelentene.

Ha ezzel megvagy, akkor kezdd el átnézni, hogy mire és mennyi pénzed megy el!

Szorítsd vissza a felesleges kiadásokat!

Autóval jársz a szomszéd kisboltba is? Minden nap rendeled a kaját, vagy sorban állsz a menüért? Kezdd el visszaszorítani ezeket!

Persze ezt is lehet ésszel csinálni, hiszen az időnk sokkal értékesebb, mint a pénzünk, azonban van az az eset, amikor okosan kell zsonglőrködnünk a kettővel. Egy hatalmas válság közeledése például ilyen ok lehet.

Nem azt mondom, hogy add el mindened, húzz zsákruhát és költözz egy barlangba, hanem inkább azt, hogy itt az idő kicsit tudatosabban élned.

Ha már megvan a költségvetésed, akkor láthatod, hogy mire költesz egy hónapban nagyon sokat. Jelöld meg mindegyiket, hogy szükség vagy vágy!

Könnyű dolgod lesz, ugyanis minden, ami azt szolgálja, hogy biztonságosan életben maradj, az szükség, minden más csak vágy.

A “vágy”-nak jelölt kategóriából selejtezz ki mindent, amire csak lehetőséged van. Lehet például, hogy nem szerencsés, ha az iPhone 10-ed lecseréled most a 11-re.

Képezz tartalékot!

Ha a válságnak még csak a szagát sem érezzük, akkor is tanácsos legalább 6 hónapnyi megélhetéshez elegendő összeget tartani egy azonnal elérhető helyen.

Ez lehet egy állampapír, vagy akár egy számla. Ez az az összeg, ami tökmindegy, hogy mennyit kamatozik, egy számít, hogy azonnal hozzáférhess, ha szükséged van rá.

Rendezd az adósságaidat!

Azt hiszem, ennek az okát nem is részletezném túl. Ha banki hiteled van, eléggé valószínűnek tartom, hogy nem néhány százezerről van szó, amit a jobb zsebedből kiperkálsz, hanem súlyos milliókról.

Ez a költség már a nyakadon marad egy ideig, az biztos és nem is 1-2 évig. Amennyiben kisebb összegről van szó, vagy ismerős kölcsönéről, arra viszont vonatkozik, hogy amint csak tudod, szolgáltasd vissza.

Az ok pedig egészen egyszerű. Akkor tudsz stabil házat építeni, ha kigyomlálod és kiásod az alapot. Az adósság egy rossz pénzügyi tervnek az eredménye, amit orvosolnod kell.

2. Válság kezelése: Diverzifikáld a bevételeidet!

Soha ne egyetlen szálon érkezzen a családod bevétele! Ha ez jelenleg így van, akkor itt az idő változtatnod, ugyanis egy hajszál választ el a teljes csődtől. Soha nem tudhatod sajnos, hogy mit hoz a holnap. Egy betegséget, egy leépítést vagy bármit, ami megakadályoz a pénzkeresésben.

Ha egyedül rajtad áll a családod vagy önmagad anyagi jóléte, akkor ma van az a nap, amikor el kell kezdened megtervezni a jövődet és új lehetőségeket felkutatni!

3. Válság kezelése: Tanulj!

Az információ korában élünk. Ma már könnyedén elérhetünk bármit az interneten, sokszor a saját nyelvünkön is. Néhány hónap alatt akár egy teljesen új szakmát is megtanulhatunk, vagy egy összetett szoftvernek a használatát, ami értékes tudásnak számít.

Ha tudsz angolul, akkor pedig az egész világ tudása a lábaid előtt hever. Ha nem, akkor máris megvan az első fejlesztendő területed: az angol.

Itt például elég jó leckék vannak, ráadásul teljesen ingyenesen.

Az angolra azért is szükséged lesz, mert ez az a képesség, ami kitárja előtted a világot. Ha magabiztosan tudsz anoglul, akkor tényleg nincs titok a számodra, ugyanis szinte nincs olyan téma, amiről ne született volna egy jó angol cikk.

A másik pedig, hogy így bárhol is járj a világban, lesz legalább egy olyan ember a közvetlen környezetedben, akivel meg tudod értetni magad.

3-4 hónap kitartó gyakorlással már fel tudod hozni magad olyan szintre, hogy ne okozzon gondot az egyszerűbb társalgás. Ezen a szinten már közel élvezetes lesz az angol gyakorlása, ugyanis érezni fogod, hogy haladsz, ami rendkívül motiváló tud lenni.

Konklúzió

Biztos lehetsz benne, hogy a válság jönni fog. De abban is biztos lehetsz, hogy nincs okod aggódni, ha a alaposan felkészülsz rá.

A pénzügyi képességeid fejlesztése mellett fontos, hogy önmagadba is fektess elegendő munkát.

“Pénzen nem tudsz nyugalmat vásárolni. Nem tudsz megtört kapcsolatokat meggyógyítani vele, vagy értelmet adni egy olyan életnek, melynek nincs.” – Richard M. DeVos

Ezek is tetszeni fognak:

Itt a közösség, ahova jó tartozni. Sokkal személyre szabottabb lépések, hogy hogyan válj napról napra eredményesebb emberré. A csatlakozáshoz kattints ide.

Ha tetszett a cikk, akkor kérlek segítsd azzal a munkámat, hogy megosztod ezt másokkal! Köszönöm!