Hallgatás: a karizma és a kapcsolatépítés Szent Grálja

A legtöbb ember nagyon szeret beszélni. Beszélni a napközben felgyülemlett gondolatokról, a gazdasági helyzetről, a politikáról, a tervekről és igazából bármiről. Azonban a hallgatás már egészen más. Sokan hisszük azt, hogy jó társaság vagyunk, majd amikor kapcsolunk, hogy nem, már túl késő.

A kapcsolatépítő és a kommunikációs képességünk nagyon is összefügg. Minél magasabb szinten űzzük a kommunikációt (gondolok itt a verbális és a nonverbális kommunikációra), annál népszerűbbek és szerethetőbbek leszünk.

De miért? Mire képes a kommunikáció? Mi az az egy képesség, amit a rutinos társalgók már régóta tudnak? Ez nem más, mint a hallgatás.

Paradox módon hangzik, de a kiváló emberi kapcsolatok egyik alapja a hallgatás, odafigyelés. Az, hogy meghallgatjuk a másikat és odafigyelünk arra, amit mond. Minél jobb hallgatóság vagyunk, annál több és annál erősebb emberi kapcsolataink vannak.

6 egyszerű reggeli rutin, ami élvezhetőbbé teszi a reggeleidet. Töltsd le itt az eBookot!

Igen, a legtöbben úgy érezzük, hogy nagyon jó hallgatóság vagyunk. Hiszen emlékszünk mindenre, ami elhangzott a beszélgetésben, sőt, még a fejünket is abba az irányba fordítottuk. De vajon ez tényleg elég?

A következő bejegyzésben elárulom neked, hogy mit jelent a valódi hallgatás és odafigyelés. Mutatok néhány módszert, amit ha elkezdesz gyakorolni, már rövid időn belül javulásnak indulnak az emberi kapcsolataid.

Mit jelent a hallgatás?

Mielőtt jobban elmélyednénk a technikákban, tisztázzuk hogy mit jelent pontosan a hallgatás és odafigyelés.

A “hagyom, hogy beszéljen, míg rám kerül a sor” nem egyenlő a hallgatással és az odafigyeléssel, viszont ennek ellenére ezt csinálják a legtöbben. Míg beszélsz, végig azon gondolkodnak, hogy mivel fogják kezdeni az ő mondandójukat és mit is fognak mondani.

Az sem ritka, hogy egy-egy érzelemmel túlfűtött pillanatban azonnal belevágnak a te beszédedbe és mondják, ami bennük van.

Sokszor ezt Te szóvá sem teszed, de legbelül biztosan érzed, hogy mennyire cinkes a helyzet. Egyszerűen azt érezteti veled, hogy a Te mondandód nem is olyan fontos, pedig ez nem így van.

Azt nyilván te is tudod, hogy hallgatni arany, de most megmutatom neked azokat a mesterfogásokat, melyekkel a hallgatás mesterévé válhatsz.

Hogyan hallgass őszintén?

Az oldafigyelés a jó hallgatás sarokköve, azonban sokszor nehéz odafigyelnünk. A legtöbben nem egy leszigetelt stúdióban szoktunk beszélgetni, ahová semmilyen hang nem szűrődik be, hanem egy ennél sokkal zajosabb helyen, például az utcán.

És nem is kell a fővárosban laknunk ahhoz, hogy közel kelljen egymáshoz lennünk ahhoz, hogy tisztán értsük a másik mondandóját. Egymást követik az autók, biciklisek, villamos és a sok gyalogos, akik szintén beszélgetnek. Rengeteg a hang- és fényhatás, ezért nem egyszerű fókuszáltnak maradni, még a gyakorlottabb embereknek sem.

Akkor lehetsz jó hallgató, ha le tudod győzni ezeket a zavaró ingereket. Az alábbiakban mutatok néhány megoldást, ami segíthet ebben.

1. Koncentrálj a lábujjaidra!

Ha hajlamos vagy az ábrándozásra és könnyen elkalandozik a figyelmed, akkor olyan ingerekre kell fókuszálnod, mint a lábujjaid helyzete.

Egész egyszerűen annyit kell tenned, hogy realizálod magadban a lábujjaid helyzetét. Arra gondolsz, hogy hogyan állnak jelenleg.

Ez egycsapásra segít kizárni a közvetlen környezetedet és rendkívül fókuszálttá tesz. Ez pedig kiül az arcodra is, amit a partnered egészen biztosan észre fog venni.

2. Hagyd magad félbeszakítani!

A nagyszerű hallgatók tudják, hogy soha senkit nem szabad félbeszakítani. Még akkor sem, ha olyan témáról van szó, ami nagyon felizgat téged, vagy egyértelműen tudod, hogy amit a másik mond, az egy eget verő baromság.

Ha valaki tapintatlanul félbeszakít téged a mondandód közepette, akkor rá se ránts, csak jegyezd meg, hogy éppen hol tartottál. Az, hogy valaki félbeszakít téged, nem feltétlen azt jelenti, hogy nem érdekli, amit mondasz, hanem inkább azt, hogy nem képes kontrollálni magát és egy csöppet sem ért a kommunikációhoz.

Ha többször szembesülsz azzal, hogy az emberek mindig a szavaidba vágnak és félbeszakítanak, akkor gondolkodj el azon, hogy rövidebb mondatokkal kommunikálsz és nagyobb szüneteket hagysz a gondolatok között. Ezzel megteremted a lehetőséget másoknak arra, hogy félbeszakítás nélkül kifejtsék a gondolataikat.

Az emberek egyszerűen imádják hallgatni magukat. Minél többet hagyod beszélni őket, annál jobban fognak kedvelni téged.

3. Tarts szünetet a válaszaid előtt!

Mielőtt bárkinek is válaszolnál a kérdésére, tarts néhány másodperc szünetet. Ennek az oka roppant egyszerű. Ha így teszel, azt érezteted a hallgatóval, hogy alaposan átgondoltad a válaszodat és nem csak hasraütésszerűen rávágsz valamit a kérdésére.

Ez a technika kiválóan működik az üzleti megbeszéléseken és a személyes magánbeszélgetéseidben is egyaránt.

Mikor valaki abbahagyja a beszédét, neked először az arckifejezéseddel kell reagálnod a hallottakra. Éreztetned kell a hallgatóval, hogy mindent hallottál, és ki kell fejezned azt is, hogy tetszettek a hallottak.

Tehát:

  1. Befejezi a mondandóját a beszélő.
  2. Érezteted az arckifejezéseddel, hogy mindent hallottál.
  3. Érezteted, hogy amit hallottál, az tetszett.
  4. Két másodperc szünetet tartasz.
  5. Elkezdesz válaszolni.

Ennek a technikának a gyakorlatba ültetése bizony nem könnyű. A csend és a mély szemkontaktus elviseléséhez sok önbizalom kell.

Ajánlott cikk: Önbizalom növelés 6 azonnal bevethető lépésben

Konklúzió

A jó hallgatás erős odafigyelést érzékeltet, ami a karizma egyik alapvető eleme. Éppen ezért, ha karizmatikus szeretnél lenni, neked is nagy szükséged van arra, hogy jó hallgatóvá, ezáltal kiváló beszélgetőpartnerré válj.

Aki jól tud hallgatni, annak a társaságában úgy érzik mások, hogy tökéletesen megértik és odafigyelnek rájuk. Ezzel pedig rendkívül egyszerű lenyűgözni szinte bárkit.

Ez a képesség garantáltan előre fog vinni mind az üzleti, mind pedig a magánéletedben egyaránt.

Olvass még több önfejlesztő cikket és legyél napról-napra hatékonyabb, boldogabb és gazdagabb! Kattints ide még több Misztersiker cikkhez!

Még több hasznos cikk:

Misztersiker Facebook csoport.