Hazugság jelei: 5 egyértelmű jel, amiből leleplezheted a hazugságot

Senki sem szereti, ha hazugság és átverés áldozatává válik. Szeretnénk azonnal tudni, ha valaki – a gyermekünk, párunk, kollégánk, barátunk – nem mond igazat nekünk. A jó hír az, hogy a hazugság jelei azonnal árulkodnak, csak meg kell tanulnunk értelmezni ezeket.

A tudomány mai állása szerint a hazugság egész pontosan leleplezhető, mi több, egy kis gyakorlással Te is könnyedén elsajátíthatod ezt a képességet. Ez a képesség a testbeszéd olvasása. A testbeszéd az ember érzelmi állapotának közvetlen leképezése.

A cikkben a hazugság olyan jeleit írom le, amelyeket kis gyakorlással is könnyedén kiszúrhatsz, ha szembesülsz velük. Az igazság az, hogyha valóban profi szeretnél lenni ebben, akkor sok-sok gyakorlásra lesz szükséged, főleg a rutinos hazudozókkal szemben.

Azt viszont garantálom Neked, hogyha elolvasod a cikket és figyelsz az említett jelekre, akkor sokkal nehezebb lesz téged átverni.

Testbeszéd elemzéssel azért tudjuk felismerni a hazugságot, mert a hazug ember a legtöbb árulkodó jelet nem tudatosan közli. Ezek a gesztusok. A gesztusok felett szinte semmi hatalmunk, mert sokszor nem tudatosan csináljuk őket, éppen ezért a hazugságnak ezek a legmegbízhatóbb érzékelési pontjai.

Az első szabály, amit jól jegyezzünk meg, hogy a gesztusokat kizárólag úgynevezett csokorban értelmezzük. Ez annyit tesz, hogy egyetlen észlelt gesztus nem utal arra, hogy az illető biztosan hazudik.

Soha nem alapozunk egyetlen gesztusra és mindig figyeljük a kontextust is, ahol a gesztus előfordul!

Ajánlott cikk: 10 meggyőzési módszer, amivel bárkit meggyőzhetsz!

És most következzenek a hazugság egyértelmű jelei:

Hazugság jele: száj eltakarása

A kéz eltakarja a szájat, mert az agy tudat alatt utasítja, hogy fojtsa el a hazug szavakat.

Néha csak néhány ujj van a száj előtt, de a jelentése nem változik. Ne felejtsd el! Fontos a kontextus, mert lehet, hogy az illető csak azért takarja a száját, mert büdös.

száj eltakarása hazugság miatt
Száj eltakarása

Hazugság jele: orr megérintése

Hazugság közben az orr és az orr körüli területek felmelegednek kicsit. Ez okozza azt, hogy a hazug ember megérinti az orrát. Az is lehet, hogy megdörzsöli vagy csak odakap egy másodperc erejéig.

Sőt, aki tudatában van ennek a gesztusnak, az lehet, hogy csak megindítja a kezét, de félúton másfelé, például a vállára tereli, hogy ezzel is leplezze magát.

Ennek a gesztusnak az értelmezése teljesen függ az adott kontextustól és legtöbbször más gesztusokkal társulva jelenik meg. Elképzelhető például az is, hogy az illető csak megfázott vagy a nátha kínozza és azért piszkálja az orrát.

hazugság jele
Orr megérintése

Hazugság jele: szem dörzsölése

A szem dörzsölése egyértelműen jelezheti a nekünk a hamisságot. Amikor a kisgyerek nem akar látni valamit, a kezeivel eltakarja a szemét. Ha egy felnőtt nem akar szembesülni valamivel, a szemdörzsöléshez folyamodik.

Az agy tudat alatt próbálkozik kirekeszteni a csalás látványát, vagy annak a személynek a tekintetét, akinek épp hazudik.

Szem dörzsölése hazugság miatt
Szem dörzsölése, akár csak egy pillanatig

Hazugság jele: nyakvakarás

A mutatóujj (legtöbbször az íráshoz használatos) megvakarja a nyakat, általában a fülcimpa alatti résznél.

Ez a gesztus a bizonytalanság és a kétely jele. Arra utal, hogy a beszélő maga sem hiszi el teljesen azt, amit mond.

Nyakvakarás gesztus
Nyakvakarás

Hazugság jele: szapora pislogás

A pislogás az érzelmi érintettségünket és izgalmunkat fejezi ki a téma iránt. Normális esetben, ha általános dolgokról beszélgetünk, percenként körülbelül 12-15-ször pislogunk.

Hazugság következtében, a lebukástól való félelem miatt ez jelentősen, akár percenkénti 30-ra is megnövekedhet.

Persze nem győzöm hangsúlyozni, hogy a körülményeket mindig szem előtt kell tartanunk, mert pislogásunk minden erős érzelmi behatás (izgalom, boldogság, düh) esetében is megszaporodik.

Szapora pislogás gesztus
A szapora pislogás a heves érzelmekre utalhat

Hazugság jele: logikai bukfencek

Végül, ha több jelet is érzékeltünk, akkor a logikai bukfencek lehetnek azok, amik egyértelműen jelzik, hogy át akarnak verni bennünket.

Aki hazudik, általában nem tervezi meg előre részletesen a kitalált történetét, ezért egy kis belekérdezéssel könnyedén kizökkenthetjük.

Ha úgy érezzük, hogy valaki nem mond igazat nekünk, kérdezzük bele a történetébe! Akarjunk tudni minden részletet! Időpontokat, színeket, személyeket. Az esetek döntő többségében egészen biztos, hogy valamilyen logikai hiba kerül a történetbe, ami egyértelműen jelezni fogja a hazugságot.

Lehet-e hamisítani ezeket a gesztusokat?

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy a gesztusok tökéletes begyakorlásával bárkivel elhitethetnek bármit, azonban a válasz az, hogy nem.

Nem lehet gesztusokat hamisítani. Aki hazudik, arról alapos megfigyelés után egyértelműen megállapíthatjuk, hogy nem mond igazat.

Hogy miért?

Mert léteznek olyan apró mimikai jelek (pl. a szem körüli izmok megrándulnak, a pupilla kitágul stb.) melyek tudatosan nem irányíthatók.

Ráadásul a színlelt gesztusokat könnyen megérezhetjük azáltal, hogy diszharmóniát érzékelünk az illető testbeszéde és szavai között. A nyitott tenyér például az őszinteség jele, azonban, ha valaki nyitott tenyérrel hazudik, és közben mosolyog, az apró mimikai jelek lesznek az árulói.

6 egyszerű reggeli rutin, ami élvezhetőbbé teszi a reggeleidet. Töltsd le itt az eBookot!

Összefoglalás

Íme a hazugság legnépszerűbb jelei. Ha azt látod, hogy valaki ezeket alkalmazza veled szemben, és a diszharmóniát is érzed a szavak és a testbeszéd között, akkor majdnem biztos lehetsz benne, hogy az illető hazudik. Méghozzá pofátlanul az arcodba.

A jelek közül bármelyik előfordulhat. Lehet, hogy csak 1, de az is lehet, hogy az összeset fel fogod ismerni.

Azt azonban ne felejtsd el, hogy a hazugság jeleit – ahogy minden más testbeszédet – kizárólag csokorban értelmezünk!

Csatlakozz a Misztersiker Facebook csoportjához!

Szeretnéd még jobban érezni magadat a bőrödben? Olvasd el az önbizalom növelés 6 azonnal bevethető lépését!

Még több hasznos cikk: