A legtöbben szeretnénk, ha minden hazugság azonnal leleplezhető lenne. Szeretnénk, ha egyből észrevennénk, ha hazudik a gyerek, a kolléga, vagy a partnerünk. A jó hír, hogy ez megvalósítható, ha megtanulunk olvasni mások testbeszédét.

A hazugság a tudomány mai állása szerint, már egész pontosan leleplezhető, és egy kis gyakorlással már Te is képes leszel felismerni a hazug szavakat.

Na jó, igazából, ha tényleg profi szeretnél lenni, elég sok gyakorlásra lesz szükséged, de ezt a 4 jelet megfigyelve már sokkal nehezebb lesz téged átverni.

A testbeszéd elemzés általi hazugság felismerés működik. Mégpedig azért, mert a hazugságnak azok a legkevésbé megbízható jelei, melyeknek az ember a leginkább ura.

Ilyenek például a kimondott szavak, mert ezeket egész jól be lehet gyakorolni. A gesztusaink viszont bennünk vannak, mondhatjuk, hogy ezek felett szinte semmi hatalmunk.

Így hát a hazugságnak a gesztusok a legmegbízhatóbb érzékelési pontjai. Az első szabály, amit jól jegyezzünk meg, hogy a gesztusokat kizárólag úgynevezett csokorban értelmezzük, ami annyit tesz, hogy egyetlen észlelt gesztus (pl. hazugság gesztus) nem utal arra, hogy az illető biztosan hazudik. A másik, hogy mindig figyeljük a kontextust is, ahol a gesztus előfordul!

CIKKAJÁNLÓ: 10 meggyőzési módszer, amivel bárkit meggyőzhetsz!

Nem is húzom tovább az időt, Íme a 4 leggyakoribb hazugság jelző gesztus:

1. Hazugság jele: száj eltakarása

A kéz eltakarja a szájat, mert az agy tudat alatt utasítja, hogy fojtsa el a hazug szavakat.

Néha csak néhány ujj van a száj előtt, de a jelentése nem változik. Ne felejtsd el! Fontos a kontextus, mert lehet, hogy az illető csak azért takarja a száját, mert büdös vagy herpeszes.

2. Hazugság jele: orr megérintése

Az orr megérintése lehet akár dörzsölés, vagy csak egy röpke, szinte észrevehetetlen érintés. Ennek a gesztusnak az értelmezése teljesen függ az adott kontextustól és legtöbbször más gesztusokkal társulva jelenik meg.

Elképzelhető például, hogy az illető csak megfázott vagy a nátha kínozza és azért piszkálja az orrát.

3. Hazugság jele: szem dörzsölése

A szem dörzsölése egyértelműen jelezheti a nekünk a hamisságot. Amikor a kisgyerek nem akar látni valamit, a kezeivel eltakarja a szemét. Ha egy felnőtt nem akar szembesülni valamivel, a szemdörzsöléshez folyamodik.

Az agy tudat alatt próbálkozik kirekeszteni a csalás látványát, vagy annak a személynek a tekintetét, akinek épp hazudik.

4. Hazugság jele: nyakvakarás

A mutatóujj (legtöbbször az íráshoz használatos) megvakarja a nyakat, általában a fülcimpa alatti résznél.

Ez a gesztus a bizonytalanság és a kétely jele. A beszélő maga sem hiszi el teljesen azt, amit mond.

Lehet-e hamisítani ezeket a gesztusokat?

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy a gesztusok tökéletes begyakorlásával bárkivel elhitethetnek bármit, azonban a válasz az, hogy nem.

Nem lehet gesztusokat hamisítani. Aki hazudik, arról alapos megfigyelés után egyértelműen megállapíthatjuk, hogy nem mond igazat.

Hogy miért?

Mert léteznek olyan apró mimikai jelek (pl. a szem körüli izmok megrándulnak, a pupilla kitágul stb.) melyek tudatosan nem irányíthatók.

Ráadásul a színlelt gesztusokat könnyen megérezhetjük azáltal, hogy diszharmóniát érzékelünk az illető testbeszéde és szavai között. A nyitott tenyér például az őszinteség jele, azonban, ha valaki nyitott tenyérrel hazudik, és közben mosolyog, az apró mimikai jelek lesznek az árulói.

Összefoglalás

Íme a hazugság négy nyilvánvaló gesztusa. Ha azt látod, hogy valaki ezeket alkalmazza veled szemben, és a diszharmóniát is érzed a szavak és a testbeszéd között, akkor majdnem biztos lehetsz benne, hogy az illető hazudik. Méghozzá pofátlanul az arcodba.

Azt azonban ne felejtsd el, hogy a hazugság jeleit – ahogy minden más testbeszédet – kizárólag csokorban értelmezünk!

Szeretnéd még jobban érezni magadat a bőrödben? Olvasd el az önbizalom növelés 6 azonnal bevethető lépését!

Kérdéseid vannak, vagy személyre szabott tanácsokra van szükséged? Beszélgessünk! Írj Nekem a mate [kukac] misztersiker.hu email címre! (Az első 30 perces tanácsadás ingyenes.)

Itt a közösség, ahova jó tartozni. Sokkal személyre szabottabb lépések, hogy hogyan válj napról napra eredményesebb emberré. A csatlakozáshoz kattints ide.

Ezek is tetszeni fognak:

Ha tetszett a cikk, akkor kérlek segítsd azzal a munkámat, hogy megosztod ezt másokkal! Köszönöm!