Karizma fejlesztés: létezik vagy sem?

A karizma egy szuper és rejtélyes dolog. De mit is jelent pontosan? Miért van szükségünk rá? Milyen előnyökhöz juttat? Fejleszthető egyáltalán? És még számos kérdés felmerülhet benned.

Biztosan te is találkoztál már a karizma és a karizmatikus kifejezésekkel. Lehet, hogy te magad is használtad már valamelyiket.

Ha érdekel a karizma, akkor a legjobb helyen jársz. A cikkben a következő kérdéseket járjuk körbe:

  • Mit jelent a karizma?
  • Fejleszthető ez a képesség?
  • Miért érdemes fejleszteni?

Vágjunk is bele, és kezdjük rögtön a legelején!

Mit jelent a karizma?

Manapság sajnos sokan teljesen félreértelmezik a szó jelentését.

Maga a szó azt jelenti, hogy kegyelmi ajándék.

Ez egy görög eredetű szó és a Bibliai időkben ezt arra használták, amikor valaki meggyőzően, hitelesen és vonzó módon tudott (a Szent Szellem által) Isten dolgairól beszélni.

Vagy különös meggyőzőképessége volt és tűzzel tudott prédikációkat tartani. De karizmatikusnak tartották azt is, aki a kemény helyzetekben is higgadt tudott maradni és másokat is képes volt megnyugtatni.

Manapság már ez egészen mást jelent. Vagyis inkább mást értünk alatta.

Szélesebb körben akkor mondjuk egy emberre, hogy karizmatikus, amikor intelligens, meggyőző és teljes mértékben vonzó, kellemes társaság.

A vonzót itt úgy értsd, hogy szívesen vagy vele, jó beszélgetőtárs. Úgy érzed, hogy szívesen segítenél neki, még akkor is, ha hajnali 2-kor felcsörgetne.

Ez a vonzalom nem összekeverendő a nő és férfi között létező vonzalommal. Itt egészen másról van szó. Vonzalom, ami nő-nő, férfi-férfi és nő férfi között is bármikor kialakulhat.

A karizma inkább egy pozitív, megnyerő kisugárzás és az a képesség, hogy éreztetni tudod másokkal a magas szellemi képességeid, a hatalmad, de egyben a kedvességed.

Egy karizmatikus emberről az az első benyomásod, hogy hatalma van – akár feletted is – és kedvel téged.

Fejleszthető a karizma?

Már korábban írtam, hogy sokan tévesen értelmezik a karizma szó jelentését. Pontosabban nem tévesen értelmezik, hanem egyáltalán nem arra használják, amit a szó eredeti jelentése magában hordoz.

A karizma (Charisma – Kariszma), mint szó, ugyebár azt jelenti, hogy Isteni ajándék, Kegyelmi ajándék, azonban ez így értelemszerűen azt eredményezné, hogy nem fejleszthető.

Egy ajándékot vagy megkap valaki, vagy nem. Ezért a karizma szót ma már inkább a vonzó és a meggyőző szinonimájaként értelmezzük.

Egyedül ebben az esetben igaz az állítás, hogy a karizma (vonzerő) egy fejleszthető képesség és csakis ebben az esetben igaz, hogy nem számít a külső (de persze az igényesség igen) sem az anyagi helyzet.

Fejleszthető, mert a vonzerő is több, egymástól különálló, ám kapcsolatban lévő területből tevődik össze.

Ezen területek egyik legfontosabb eleme a kommunikáció (verbális és nonverbális egyaránt).

A karizma és a kommunikáció

Kommunikáció alatt értem azt, ahogyan mások előtt megnyilvánulsz, ahogy másokkal beszélsz, és ahogy viselkedsz, amikor mások hozzád beszélnek.

Ide soroljuk a testbeszédet is, mert a kommunikációnak több, mint 60-70%-a igazából a testbeszédből áll.

Ajánlott cikk: A karizmatikus első benyomás kialakításának 5 szabálya

A kommunikáció kategóriájába soroljuk még az alábbiakat is:

1. Meggyőzőképesség

Az, hogy mennyire vagy meggyőző, leginkább a kommunikációs stratégiádon múlik (verbális és nonverbális).

Nem lehetsz meggyőző, ha makogsz és nem tudsz egy épkézláb mondatot értelmesen elmondani. Vagy úgy alapjába véve nem tudod átadni értelmesen a gondolataidat.

Hiába beszélsz meggyőzően, ha közben tördeled az ujjaid, vagy rágod a szád szélét, esetleg folyton a földet bámulod.

Ilyen lépésekkel percek alatt döntöd romba a vonzerődet és a hitelességedet. Legyen szó egy baráti beszélgetésről vagy egy üzleti előadásról.

Ajánlott cikk: 10 meggyőzési módszer, amivel bárkit meggyőzhetsz!

2. Kapcsolatok

A jó baráti és egyéb kapcsolatok egyik alapja a kommunikáció. Hiába vagy megbízható, hűséges, önfeláldozó, odaadó és bármennyire hiperszuper barát, ha ezt nem vagy képes kommunikálni, vagy bármi módon bebizonyítani (Illetve, nem lesz lehetőséged bebizonyítani, ha a kommunikációnak köszönhetően nem jutsz el arra a szintre, hogy bebizonyíthasd ezt).

Itt már írtam a barátság 6 jellemzőjéről és arról is, hogy hogyan alakíts ki másokkal jó kapcsolatot.

3. Érzelmi intelligencia

A kiváló kommunikációhoz elengedhetetlen a megfelelő szintű érzelmi intelligencia. A tudománynak ezen ága egyébként elég újkeletű és sokan vitatják a létezését. Ez többnyire annak köszönhető, hogy több ellentmondásos tanulmány is keletkezett és valószínűleg még fog is erről a témáról.

Néhány szóban összefoglalva az érzelmi intelligencia azt jelenti, hogy ura vagy az érzelmeidnek és tudod érzékelni, kezelni a saját és mások érzelmeit. Megérzed, ha valakit bánt valami, még ha nem is mondja.

Miért érdemes a karizmával foglalkozni?

A kiemelkedő karizma (vonzerő) mind a karrieredben, mind a magánéletedben jelentősen emelheti az életszínvonalad. Segítségével jobb, minőségibb kapcsolatokat építhetsz.

Karizmatikus személyiséggel szinte bármit elérhet az ember.

Miért is?

A karizmatikus jellem magában hordozza, hogy jól kommunikálsz és könnyen ismerkedsz (ez már magában rengeteg lehetőséget jelent).

Lehetővé teszi, hogy hamar kiszűrd az életedből azokat a személyeket, akik csak lefékeznek, negatív hatással vannak rád és csökkentik az önbizalmad.

Ajánlott cikk: Önbizalom növelés 6 azonnal bevethető lépésben

Valamint, mivel kizárólag úgy válhatsz karizmatikus jellemmé, hogy kemény munkát fektetsz a tanulásba és az önfejlesztésbe, azt jelenti, hogy képes vagy a céljaidért áldozatokat hozni és keményen dolgozni értük.

Mellékesen megjegyzem, hogy itt egy elég részletes cikket írtam az önbizalom növelés módszereiről, itt pedig az önbizalomhiányról.

Mindez megadja az alapot egy valóban sikeres és eredményes élethez.

Ajánlott cikk: Mi a siker? A sikeres élet 5 valódi titka!

6 egyszerű reggeli rutin, ami élvezhetőbbé teszi a reggeleidet. Töltsd le itt az eBookot!

Konklúzió

A vonzerő tehát teljes mértékben fejleszthető, mert ez több tulajdonság együttes megléte és alkalmazása.

A további cikkekben bővebben kifejtem majd, hogy ezeket a területeket hogyan lehet a leghatékonyabban és a leggyorsabban fejleszteni.

Olvass még több önfejlesztő cikket és legyél napról-napra hatékonyabb, boldogabb és gazdagabb! Kattints ide még több Misztersiker cikkhez!

Még több hasznos cikk:

Misztersiker Facebook csoport: kattints ide a csatlakozáshoz!