Biztos vagyok benne, hogy te is szeretnéd tudni, mi az a 4 árulkodó jel, ami arra utal, hogy éppen a szemedbe hazudnak! A hazugság a tudomány mai állása szerint, már egész pontosan leleplezhető, és egy kis gyakorlással már Te is képes leszel felismerni a hazug szavakat.

Na jó, igazából, ha tényleg profi szeretnél lenni, elég sok gyakorlásra lesz szükséged, de ezt a 4 jelet megfigyelve már sokkal nehezebb lesz átverni.

A testbeszéd elemzés átali hazugság felismerés azért működik, mert a hazugságnak azok a legkevésbé megbízható jelei, melyeknek az ember a leginkább ura, ilyenek például a szavak, mert ezeket egész jól be lehet gyakorolni. A gesztusaink viszont bennünk vannak, mondhatjuk, hogy ezek felett szinte semmi hatalmunk.

Így hát a hazugságnak a gesztusok a legmegbízhatóbb érzékelési pontjai. Az első szabály, amit jól jegyezzünk meg, hogy a gesztusokat kizárólag úgynevezett csokorban értelmezzük, ami annyit tesz, hogy egyetlen észlelt gesztus (pl. hazugság gesztus) nem utal arra, hogy az illető biztosan hazudik.

A másik, hogy mindig figyeljük a kontextust is, ahol a gesztus előfordul!

Nem is húzom tovább az időt, Íme a 4 leggyakoribb hazugsághoz társuló gesztus:

 

1. SZÁJ ELTAKARÁSA

A kéz eltakarja a szájat, mert az agy tudat alatt utasítja, hogy fojtsa el a hazug szavakat. Néha csak néhány ujj van a száj előtt, de a jelentése nem változik. (Ne felejtsd el! Fontos a kontextus, mert lehet, hogy az illető csak azért takarja a száját, mert büdös vagy herpeszes.)

 

2. AZ ORR MEGÉRINTÉSE

Az orr megérintése lehet akár dörzsölés, vagy csak egy röpke, (szinte észrevehetetlen) érintés. Ennek a gesztusnak az értelmezése teljesen függ az adott kontextustól és legtöbbször más gesztusokkal társulva jelenik meg, hiszen elképzelhető, hogy az illető csak megfázott vagy a nátha kínozza és azért piszkálja az orrát.

 

3. A SZEM DÖRZSÖLÉSE

A szem dörzsölése egyértelműen jelezheti a nekünk a hamisságot. Amikor a kisgyerek nem akar látni valamit, a kezeivel eltakarja a szemét, ha egy felnőtt nem akar szembesülni valamivel, a szemdörzsöléshez folyamodik. Az agy tudatalatt próbálkozik kirekeszteni a csalás látványát, vagy annak a személynek a tekintetét, akinek épp hazudik.

 

4. NYAKVAKARÁS

A mutatóujj (legtöbbször az íráshoz használatos) megvakarja a nyakat, általában a fülcimpa alatti résznél. Ez a gesztus a bizonytalanság és a kétely jele. A beszélő maga sem hiszi el teljesen azt, amit mond.

 

LEHET-E HAMISÍTANI?

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy a gesztusok tökéletes begyakorlásával bárkivel elhitethetnek bármit, azonban a válasz az, hogy nem. Nem lehet gesztusokat hamisítani. Aki hazudik, arról alapos megfigyelés után egyértelműen megállapíthatjuk, hogy nem mond igazat.

Miért? Mert léteznek olyan apró mimikai jelek (pl. a szem körüli izmok megrándulnak, a pupilla kitágul stb.) melyek tudatosan nem irányíthatók. Ráadásul a színlelt gesztusokat könnyen megérezhetjük azáltal, hogy diszharmóniát érzékelünk az illető testbeszéde és szavai között. A nyitott tenyér például az őszinteség jele, azonban, ha valaki nyitott tenyérrel hazudik, és közben mosolyog, az apró mimikai jelek lesznek az árulói.

 

ÖSSZEFOGLALÁS

Íme a hazugság négy nyilvánvaló gesztusa. Ha azt látod, hogy valaki ezeket alkalmazza veled szemben, és a diszharmóniát is érzed a szavak és a testbeszéd között, akkor majdnem biztos lehetsz benne, hogy az illető hazudik. Méghozzá pofátlanul az arcodba.

Tetszett a cikk? Oszd meg a barátaiddal!