Ez egy hirtelen felindulásból elkövetett cikk lesz. Persze inkább a technikai oldalát nézve, mintsem a tartalmát. A tartalom helytálló és hasznos lesz sok ember számára.

Volt szerencsém már rengeteg emberrel beszélni a terveiről, álmairól és egyvalami a legtöbb esetben közös volt. Az, hogy megrekedtek a tervezés, álmodás szintjén.

Nem haladtak semerre, csak terveztek, gondolkodtak, filozofáltak, hogy hogyan is lenne a legjobb elkezdeni majd valamikor.

Ez is egy fontos lépcsőfok, sőt. Azonban csak egy bizonyos ideig. Sok embernek szokása “túltervezni” a dolgokat. Addig csiszolgatni a tervet, míg teljesen tökéletes nem lesz. Addig módosítgatni, kiegészíteni, míg végül minden egyes apró részlete nincs kidolgozva.

Ez óriási hiba. Sokkal többre fogod vinni szerintem ha nem is olyan profin, de legalább elkezded. Lehet, hogy lassabban fogsz futni, de még mindig tovább fogsz jutni annál, aki csak ül és tervez. A hibák úgyis kijönnek, miközben megvalósítasz és menet közben könnyebb javítani őket, mert akkor már nem csak az elméleti síkon mozogsz.

Nincs annál nagyobb butaság, mint ölbe tett kézzel várni és tervezgetni, csiszolgatni egy gondolatot. Nyugtatni magunkat, hogy “majd elkezdem, amikor…” Nem. Ha nem kezded el, akkor cseszheted.

Mindig lesz valaki, aki jobban akarja azt a bizonyos dolgot, mint Te és lecsap rá. Elkezdi – lehet, hogy nem olyan profin, mint te fogod majd valamikor – és halad vele. Lassan, és sok hibát elkövetve, de legalább folyamatosan haladásban lesz. Mire te oda jutsz, hogy elkezded, ő már rég azon fog gondolkodni, hogy hogyan nyissa a második üzletét, hogyan vegyen föl több alkalmazottat stb.

A tervezés nagyon-nagyon fontos, de soha ne ragadj le azon a szinten. Minden tervezéssel töltött perccel csökkented a ballépések számát, ez tény, de kizárólag megvalósítás közben szerezhetsz kézzel fogható tapasztalatot a pontos optimalizáláshoz.

Álmodj, tervezd meg és kezdd el megvalósítani!

Ahhoz, hogy ne ragadj le az álmodozás szintjén, célkitűzésre lesz szükséged. Bontsd apró részletekre, kisebb részcélokra az álmaidat, és kezdd el őket apránként megvalósítani.

Kérdéseid vannak, vagy személyre szabott tanácsokra van szükséged? Beszélgessünk! Írj Nekem a mate [kukac] misztersiker.hu email címre! (Az első 30 perces tanácsadás ingyenes.)

Ezek is tetszeni fognak: