A napi rutin tulajdonképpen jó szokások sorozata. Olyan szokásoké, melyeket rendszeresen végzünk és valamilyen folyamatot beindítanak az életünkben. A reggeli rutin például a napot indítja be, az esti rutin pedig az alvásra való ráhangolódásban segít.

A napi rutin sokkal könnyebbé teszi az életünket, felgyorsítja a fejlődésünket és olykor egészségesebb életet is biztosít. A cikkben mutatok 3-3 nagyon egyszerű reggeli és esti rutint, ami rövid idő alatt nagy változásokat hozhat az életedben.

Mi az a napi rutin?

Napi rutinnak számít az a “szeánsz”, amit minden nap egy adott részében végzel. Ilyen például a reggeli kávézás, sportolás, olvasás, de ilyen az esti relaxálós jógázás vagy a teendőid leírása is.

Egy nap folyamán több olyan tevékenységünk van, melyet rendszeresen megismétlünk, így már rutinunkká vált. Tehát a rutin igazából egy szokás-sorozat.

A szokásról is írtam már egy cikket, amit itt tudsz elolvasni:

Ajánlott cikk: Szokás kialakítása 4 egyszerű lépésben – A szokás kialakítás művészete

Miért fontos a napi rutin?

A rendszeres rutin vagy szokás, segít abban, hogy kvázi automatizáljuk az életünk bizonyos területeit.

Reggel például nem igazán vágyunk még arra, hogy gondolkodjunk. Sőt, nem is lenne igazán energiatakarékos, ha minden reggel gondolkodnunk kellene azon, mi következik az ébredés után.

Egy pohár víz? Reggeli? Zuhanyzás? Kinek éppen mi a reggeli rutinja.

Ezek a tevékenységek rutinszerűen, megszokásból mennek végbe minden nap.

De nézzünk is néhány építő rutint, aminek hosszú távon rendkívül pozitív hatásai vannak.

6 reggeli rutin, ami garantáltan élvezhetővé és sokkal produktívabbá teszi a reggeleidet. Több mint 10 oldalas INGYENES eBook, konkrét tippekkel. Kattints ide a letöltéshez!

3 pozitív reggeli rutin

1. Napi rutin: Ivás

Egy közvetlenül ébredés után elfogyasztott nagy pohár víz csodákra képes. Amellett, hogy felébreszt, segít az emésztés beindításában, pótolja az éjszaka folyamán elvesztett folyadékot és frissességérzetet ad.

Sőt, sokszor még a kávénál is nagyobb lendületet ad.

Minden reggel, ébredés után igyál egy jó pohár vizet!

2. Napi rutin: Testmozgás

A testmozgás nem csak reggel, hanem a nap bármely szakában rendkívüli hatásokkal büszkélkedhet.

A reggeli mozgás mégis más. Megnöveli az önbizalmat, kitisztítja a fejet és egy jó adag endorfinnal lát el.

Szakértők szerint a korai edzés eredménye a gyorsabb, jobb kedvű munkavégzés. Aki fitten kezdi a napot, jobban tud összpontosítani és fókuszálni egy adott dologra, ami jó hatással van a munkája minőségére.

Ha teheted, akkor építsd be a reggeli rutinodba a rendszeres testmozgást!

3. Napi rutin: Olvasás

Olvasni nagyszerű dolog, pláne napot indítani vele. Ha napi rutinná válik számodra az olvasás, idővel gyökeresen megváltozik az életed.

Átlagosan az emberek kevesebb, mint évi 1 könyvet olvasnak el. Képzeld csak el, ha te naponta minimum 30 percet olvasol, az már havi 2-3 könyvet jelent.

Ez pedig elképesztő módon felgyorsítja a fejlődésedet. Olvass a saját szakterületedről, pénzügyről, marketingről vagy sajátíts el egy új képességet!

Ezek mind-mind a javadra fognak válni. Segítenek abban is, hogy emelkedjen a “piaci értéked” a munkáltatók számára, ha vállalkozó vagy, akkor pedig a saját vállalkozásod vezetésében tudsz fejlődni.

3 pozitív esti rutin

1. Napi rutin: Tervezés

Mindig tervezd meg előre a következő napodat! Ez segít abban, hogy sokkal produktívabb legyél, ráadásul a felesleges stresszeléstől is megkímélheted magad.

Vesd papírra a teendőidet, majd rendezd őket sorba prioritás szerint! Mindig azokat a feladatokat vedd előre, melyek a legnagyobb figyelmet igénylik!

2. Napi rutin: Felkészülés

A tervezéshez hasonlóan rendkívül hasznos, ha minden este felkészülsz a következő napra. Készítsd be a reggelid, a ruhád vagy bármit, amit meg tudsz előre csinálni!

Ezzel leveheted magadról a felesleges stresszt is, amit az elfelejtés miatti félelem okozna.

3. Napi rutin: Meditálás/Relaxálás

Személy szerint a hideg is kiráz ettől a szótól. Ki nem állhatom, mert mindig egy csukjás buddhista szerzetes képe jut eszembe róla, aki suttogva kántál valamit és lótuszülésben lebeg. Viszont ennek ellenére mégis ezen a néven ismerik a legtöbben azt, amire ezalatt gondolok.

Építsd bele az esti rutinodba, hogy magaddal foglalkozol kicsit! Ülj vagy feküdj le és lazulj el néhány percre. Gondold át a napod és emeld ki a pozitív részeket!

CIKKAJÁNLÓ: A mély alvás titka, avagy így aludd magad hatékonyra!

Konklúzió

Már te is láthatod, hogy pozitív szokásokra és rutinokra szükségünk van. Ezek átsegítenek a nehéz időszakokon, erőt adnak és jobb emberré tesznek. A napi rutin kialakítása segít abban is, hogy ezek a pozitív tevékenységek ne maradjanak ki az életedből és essenek a halogatás áldozatává.

Ezeken kívül még számtalan rutin van, aminek elsajátítása rendkívül jó hatással lesz az életedre.

Kérdéseid vannak, vagy személyre szabott tanácsokra van szükséged? Beszélgessünk! Írj Nekem a mate [kukac] misztersiker.hu email címre! (Az első 30 perces tanácsadás ingyenes.)

Ezek is tetszeni fognak:

Itt a közösség, ahova jó tartozni. Sokkal személyre szabottabb lépések, hogy hogyan válj napról napra eredményesebb emberré. A csatlakozáshoz kattints ide.

Ha tetszett a cikk, akkor kérlek segítsd azzal a munkámat, hogy megosztod ezt másokkal! Köszönöm!