Az önbizalom növelés napjaink egyik legnépszerűbb témája. Köszönhető ez annak is, hogy az alacsony önbizalom számtalan életet keserít meg manapság.

A leggyakoribb bűnbak erre pedig a média, a TV, a reklámok és a modellek. Viszont mi sem állhatna távolabb az igazságtól…

Persze nem mondom, hogy nincsen benne semmi igazság, mert van, de azért kicsit túlzás lenne mindent erre fogni.

Pláne úgy, hogy az önbizalomhiány nem az internet elterjedésével kezdődött. Ez a jelenség már az emberiség igen korai szakaszában jelentkezett. Az internet és a média csak felerősítette és hangot adott neki szélesebb körben.

Az alacsony önbizalom okát valahol egészen máshol kell keresnünk.

Az alábbi cikk segít megérteni, hogy mitől alakult ki és hogyan győzheted le az önbizalomhiányt. Továbbá kifejtem a legtöbb ismert tünetet, hogy könnyedén felismerhesd, ha Te vagy valaki a környezetedben ezzel küzd.

Akár azonnal elkezdhető és nem bullshit tippeket adok, amivel növelheted az önbizalmad!

De… kérlek most felejtsd el azokat az univerzális csodatippeket, amiket eddig máshol olvastál. Az önbizalomhiány nem oldható meg egyszerű “tippekkel”.

És igazából sajnálom, hogy a sok önjelölt pszichológus úgy érzi, hogy ezzel bármit is tud segíteni. Az önbizalom növelés egy folyamat. Egy elég hosszú, de pontosan nyomonkövethető folyamat, és csak rajtad áll, hogy elindul-e most!

Ha már egyből a megoldásra vagy kíváncsi, akkor ezen a részen nyugodtan görgess át. Viszont, ha szeretnéd megérteni a kialakulásának az okait, akkor mindenképpen olvasd végig!

Mi pontosan az önbizalom?

Azt már valószínűleg tudod, hogy milyen az, ha nincs. De most beszéljünk arról, hogy mit jelent egyáltalán ez az önbizalom dolog.

A mai napig sokan összekeverik az önbecsüléssel és az önértékeléssel. Nem csak összekeverik, hanem szinonimaként használják őket, persze tévesen.

Az önbizalom, önértékelés és az önbecsülés, habár összefügg, nem teljesen egy dolog.

Igaz, hogy a különbség kicsi, de annál inkább jelentős.

Nem lehet valakinek nagy önbizalma, ha az önbecsülése a nullát csapdossa alulról.

Nem lehet fullos önértékelése valakinek, ha az önbizalma kevés, mint térdkalácsban a mazsola.

Fontos, hogy ne keverjük az önbizalmat a bátorsággal, határozottsággal, akaratossággal és a látszólagos önbizalommal se!

Önbizalom növelés

Mindenekelőtt beszéljünk egy kicsit a konkrét jelentéséről. Hiszen hogyan is tudnánk fejleszteni, ha fogalmunk sincs, hogy mit jelent pontosan és miért van rá ekkora szükségünk.

Az önbizalom jelentése nagyon sokrétű és számtalan értelmezési formája létezik. Mondhatnám úgy is, hogy ahány gondolkodó, annyiféle magyarázat akad.

Az önbizalom gyakorlással egy bárki által elsajátítható szellemi tulajdonság.

Önbizalom az, amikor érzed, hogy Te magad vagy a sorsod ura és a kezedben tartod a dolgok alakulását.

Vannak céljaid, melyeket elérsz és tudsz kitűzni újakat, ezáltal pedig érzed, hogy hétről hétre előre haladsz.

És habár érnek kudarcok – mert ez elkerülhetetlen – mindig fel tudsz állni és folytatni újult erővel.

Kiváló kapcsolatokkal rendelkezel és kellemes társaság vagy. Szeretsz és szeretve vagy.

Vannak terveid és legószerűen összeraktad már a jövődet. Olyan tervet készítettél, ami bár kihívást jelent, mégis elérhető.

Ezek fényében, ugye hogy máris sokkal vonzóbb az önbizalom? Már Te is látod, hogy sokkal többet jelent annál, mint a legtöbben gondolják.

Miért van szükségünk önbizalomra?

A fentiek elolvasása után már biztosan Te is látod, hogy miért kap kiemelt szerepet az oldalunkon az önbizalom.

Az önbizalom a boldog és sikeres élet alapja. Önbizalom nélkül nincs valódi szabadság és az élet nem élvezet.

CIKKAJÁNLÓ: Mi a siker? A sikeres élet 5 valódi titka!

Nem kérdés, hogy önbizalomra minden élő embernek egyaránt szüksége van. Az erős önbizalom segít kihozni a benned rejlő képességeket!

Fontos azonban tudni, ritka az, hogy valaki az élet minden területén önbizalomhiánnyal küzd. Van, aki például a munkahelyi vagy az iskolai környezetében fél, de minden más területen nem. Előfordulhat, hogy társaságban minden faszán működik, azonban képtelen vagy dönteni bizonyos dolgok között.

Ebben a cikkben az általános önbizalommal foglalkozunk, ami a sikeres élethez elengedhetetlen.

Önbizalomhiányra utaló jelek

Az önbizalomhiány érzése abból is fakadhat, hogy nem bízol a képességeidben. Emiatt pedig kompenzálni és bizonyítani próbálod magad számára az értékeid.

Egy önbizalomhiánnyal küszködő ember életében nap mint nap jelentkeznek a tünetek. Olyan tünetek, melyek az elszenvedője számára sokszor teljesen észrevehetetlenek.

Az alábbiakban megnézzük, hogy melyek a leggyakoribbak, melyek azonnal jelzik, ha baj van.

1. Önbizalomhiányra utaló jel: magyarázkodsz és igazolod önmagad!

Hányszor kaptad már rajta magadat, hogy a megszólalásod fele magyarázkodás és önigazolás?

Hogy bármilyen ötlet, amit mondasz valakinek, magyarázkodásba torkollik?

Ez egy az egyben azt jelzi, hogy egy csöppet sem hiszed el, hogy te is mondhatsz értékes gondolatot.

Ehhez kapcsolódik az is, amikor például egy-egy gondolatot hadarva és gyorsan mondasz el. Felejtsd el azt, hogy gyorsan kell beszélned, hogy “ne tartsd fel a másikat”!

Az is fontos, amit te mondasz és nem kell minél előbb a mondandód végére érned.

Megoldás: Próbáld meg rászoktatni magadat fokozatosan, hogy lassan beszélsz. Ezzel idővel azt fogod éreztetni magaddal, hogy igenis fontos, amit mondasz. Sőt, nemcsak magaddal, hanem a beszélgetőpartnereiddel is.

2. Önbizalomhiányra utaló jel: nem állsz ki magadért!

Gyakori önbizalomhiányra utaló jel az is, amikor nem mersz, vagy nem akarsz kiállni önmagadért.

Betegesen kerülöd a vitákat és igyekszel mindent úgy csinálni, hogy még véletlenül se keltsen megbotránkoztatást.

Fogalmazhatnék úgy is, hogy nem mered felzavarni az álló vizet, ezért sokszor könnyen beadod a derekad.

Ez összefügg azzal is, hogy az önbizalomhiánnyal küzdök egyenesen irtóznak a kritikától. Sokszor nem tudják elfogadni a kritikát és akár napokig is rágódnak egy-egy “beszóláson”.

Az önbizalomhiánnyal küszködők mindenáron próbálják elkerülni a konfliktusokat. A “békesség kedvéért” felrúgják a nézeteiket egy-egy dologgal kapcsolatban. Ezek a rendszeresen elfojtott gondolatok pedig folyamatosan emésztik belülről az illetőt.

De nem mehetünk el az önbizalomhiánnyal küzdők munkahelyi élete mellett.

  • Az önbizalomhiánnyal küzdő alkalmazott folyamatosan elismerést és dicséretet vár a kollégáitól.
  • Képes – akár rendszeresen – extrém túlórákat vállalni, hogy mindenkinek megfeleljen.
  • Nem meri megosztani az ötleteit mondván, úgy sem érdekel senkit.
  • Kerüli a konfrontációt mindenkivel, még akkor is, ha egyértelműen igaza van.

Megoldás: Vállald fel magad bátran! Ha valamiről más véleményed van, mondd ki bátran! Nem attól leszel értékes, ha ugyanolyan vagy mint a többiek, éppen ellenkezőleg.

Jöjj rá ki vagy, majd csináld tudatosan! Ne félj attól, hogy elutasítanak a véleményed miatt! Vállald bátran önmagad! Ez garantálja majd, hogy társaságban is jól érezd magad.

3. Önbizalomhiányra utaló jel: igénytelen vagy!

El sem hiszi az ember, hogy ez is egy erősen önbizalomhiányra utaló jel, pedig így van.

Azt gondolnánk, hogy az önbizalomhiánytól szenvedők, dolgoznak azért, hogy makulátlanok legyenek. Ám mi sem állhatna távolabb az igazságtól!

Az önbizalomhiánnyal küzdő emberek rendszerint elhanyagolják a külsejüket és a környezetüket.

Nem fordítanak kellő figyelmet a személyes higiéniájukra. Ez persze nem azt jelenti, hogy órákat kell a tükör előtt tölteni, de meg kell találni az egyensúlyt.

Ha nem fordítasz kellő figyelmet magadra, azzal azt jelzed a tested számára, hogy nem fontos. Nem fontos annyira, hogy időt tölts vele, ezért nem is töltesz.

Nem kell a legújabb ruhákat megvenni és hetente fodrászhoz, körmöshöz járni, de az alapvető higiéniára mindig figyeljünk!

Megoldás: Meg kell értened, hogy a tested érték, éppen ezért törődést igényel. Az igényességünk fejlesztéséhez nem pénzre, sokkal inkább elhatározásra van szükség.

4. Önbizalomhiányra utaló jel: dicsekvő és nagyképű vagy!

Az önbizalomhiánytól szenvedők mindig bizonyítani próbálnak. Az ilyen embereket sokszor láthatod “ki tud nagyobbat mondani” versenyek résztvevőjeként.

Kérkedik a vagyontárgyaival, melyeket gyakran hitelre vásárol. De ugyanúgy az elért eredményeivel, családjával és igazából bármivel.

Az önbizalomhiányukat gyakran próbálják nagyításokkal, füllentésekkel enyhíteni. Jellemző rájuk az önigazolás és magyarázkodás is.

Megoldás: Ne hidd, hogy a környezeted szereti, ha folyton arról beszélsz, mekkora király vagy. Lehet, hogy te úgy látod, mert például nevetnek rajta, vagy helyeselnek, de hidd el hosszú távon nem élvezik!

Fejezd be az állandó dicsekvést és kezdj el mások felől érdeklődni. Tanuld meg az odafigyelés technikáját és sokkal jobb beszélgetőpartner lesz belőled.

5. Önbizalomhiányra utaló jel: nem jók az emberi kapcsolataid!

Az emberi kapcsolataink minőségét nagyban befolyásolja az önbizalmunk és fordítva.

Nem tudunk mély érzelmi kapcsolatokat kiépíteni másokkal, ha nincs helyén az önbizalmunk.

Az önbizalomhiánnyal küzdő emberrel sokszor nem élvezetes az időtöltés. Éppen ezért lehet, hogy sokkal kevesebb barátja van, ami csak ront a helyzetén.

Megoldás: Az önbizalom növelés kulcsfontosságú lépése, hogy megtanuljunk erős emberi kapcsolatokat kialakítani. Folyamatosan fejleszd magad. Járj társaságba, dolgozz keményen és pihenj rendszeresen!

Ha jó kapcsolatokat szeretnél kialakítani másokkal, először magaddal kell megbarátkoznod. Az önbizalom pedig ebben segít neked.

A kapcsolatépítéshez a cikk további részében is találsz segítséget.

Tévhitek az önbizalomról

Mielőtt megnézzük a várva várt önbizalom növelés lépéseit, fontos tisztáznunk, mit nem jelent az önbizalom.

1. Tévhit: önbizalmad vagy van, vagy nincs.

Biztos már te is hallottad azt az állítást, hogy önbizalma vagy van valakinek, vagy nincs. Ha ez így volna, akkor semmi értelme nem lenne annak, hogy elolvasd ezt a cikket.

A jó hír, hogy ez óriási nagy baromság. Az önbizalom egy maximálisan fejleszthető tulajdonság. Számtalan példa – köztük én is – van arra, hogy ez lehetséges.

Miért tévhit? Az önbizalom nem egy velünk született tulajdonság. Igaz, egy részét meghatározhatja az örökölt genetikánk, de nem döntő tényező. Önbizalmunk túlnyomó részét a tapasztalatainkból építjük, éppen ezért fejleszthető.

2. Tévhit: a kritika ostromolja az önbizalmam.

A különféle csodatippekkel feltuningolt önbizalmat valóban megrengetheti hosszú távon. Azonban a biztos alapokra épített önbizalmat nem. Viszont csakis a negatív kritika lehet negatív hatással. Az építő kritikákat soha ne zárd ki, mert sokat fejlődhetsz általuk!

Miért tévhit? A negatív emberek valóban mérgező hatással lehetnek ránk. Azonban, mivel a valódi önbizalom nem másokból fakad, nem lehet ennyire drasztikus hatása.

3. Tévhit: keménynek kell lennem magamhoz, ha sokra akarom vinni.

A gondolat valósnak látszik, azonban egyáltalán nem igaz. Sokan vannak, akik úgy látják nem elég jók és többet, jobban kell dolgozniuk. Ők azok, akik folyton ostorozzák magukat, önmaguk “szarsága” miatt.

Ezzel azonban nem érnek el mást, csak depresszióba és kedvetlenségbe sodorják önmagukat. Ez nem tesz jót sem az önbizalomnak, sem a boldogságnak, de még a sikernek sem.

Miért tévhit? Az önbizalmon segít, ha keményen dolgozunk valamin és eredményesek vagyunk. De ehhez nem szükséges folyton önmagunkat ostorozni.

4. Tévhit: tökéletesnek kell lennem ahhoz, hogy magabiztos lehessek.

A magas önbizalom nem egyenlő a tökéletességgel. Azok, akiknek az önbizalmuk a kellő szinten van, csöppet sem tökéletesek. Sőt, ezzel teljesen tisztában vannak.

Miért tévhit? Tökéletesség nem létezik. Hiába törekedsz rá, mindig találni fogsz fejlesztendő területet és ez így van rendjén.

5. Tévhit: nem hibázhatok, mert az károsan hat az önbizalmamra.

Sokan félnek a hibázástól, pedig egyáltalán nem kellene. A hibázás és a kudarc megmutatja, hogyan ne csináljunk valamit. Ez pedig csak a javunkat szolgálja.

Miért tévhit? A hibák csak okosabbá és erősebbé tesznek. A legtapasztaltabbak is hibáznak. A hibák teszik lehetővé, hogy napról-napra egyre jobbá válhassunk.

Önbizalom növelés lépésről lépésre

A legtöbb ember nem elégedett a saját életével és érzi, hogy sokkal többre hivatott, több van benne. Eddig a lépésig sokan eljutnak. Mindezek ellenére mégsem tesznek semmit.

Ugyanazt az életet élik tovább, ugyanazokat a szokásokat és rutinokat folytatják.

Éppen ezért mondta Rita Mae Brown az alábbiakat: Az őrültség nem más, mint ugyanazt tenni újra és újra, és várni, hogy az eredmény más legyen.

És mekkora igazság van benne! Éppen ezért, most leveszem a vállaidról a terhet. Ha ezt a cikket is csak elolvasod, majd maximum beteszed a könyvjelzők közé, nem fog érni semmit!

Néhány év, jobb esetben néhány hónap múlva ugyanezekkel a problémákkal fogsz ülni tanácstalanul.

Egy dolog viszont biztos, ha ezeket betartod, elindul a változás az életedben! 😉

Ami nem megoldás önbizalom növelésre

Az eszem megáll sokszor, amikor baromságot olvasok elismert oldalakon. A minap nézegettem a kínálatot önbizalom témában és rettentő sok elcsépelt tanácsolt találtam.

De az elcsépelt még oké, az csak szimplán időpazarlás. Viszont, amikor magát szakértőnek tartó személy ír olyat, hogy az öltözködéssel növeld az önbizalmad, na az azért meredek.

Éppen ezért, a legfontosabb, hogy soha ne a tünetet próbáld elfedni! Azzal nem mész semmire. Mindig az okokat próbáld megtalálni és kezelni, mert hosszú távon egyedül ez vezet célra.

Ha az öltözz szépen féle tanácsokat követed, azzal max elnyomod magadban az önbizalomhiány érzését. És tudod, hogy ez miért óriási baj? Mert a legváratlanabb pillanatban fog újra felbukkanni. Akkor, amikor már rég nyoma sem lenne, ha nem a tünetkezeléssel foglalkoztál volna.

1. Önbizalom növelés tipp: tegyél rendet magad körül!

Az önbizalom növelésnek ez az első és legfontosabb lépése. De mire is gondolok ez alatt?!

Ha folyton elfoglalt és fáradt vagy, akkor nem fogsz tudni haladni az életeddel. Pontosabban szólva fogsz haladni, csak sokkal lassabban és igazából utálni is fogod az egészet.

(Itt írtam már a mély alvásról, ami segíthet legyőzni a fáradtságot!)

Rendszeres szokássá kell alakítanod, hogy a hétköznapokban lelassítasz egy kicsit. Lelassítasz és magaddal törődsz. A legnagyobb vállalkozók is tartanak szünetet.

Mindennek ez az alapja, mert a maximális teljesítményt csak így tudod kihozni magadból! Ez pedig fontos lesz a továbbiak szempontjából.

Neked is meg kell tanulnod, hogy mindig Te legyél az első magad számára. Na persze itt ne az önzőségre gondolj! Nem lehet olyan fontos semmilyen feladat, hogy a saját életed menjen tönkre miatta.

Ha egy munkahely az életedet akarja, akkor itt az idő váltani. Ha egy “barát” miatt sokkal több negatív hatás ér, mint pozitív, akkor itt az idő megszakítani a kapcsolatot. Ha egy városban egyszerűen nem érzed jól magad, akkor itt az idő csomagolni.

Ha rommá szekálnak az iskolában, akkor meg kell találni az okát és változtatni. Esetleg külső beavatkozást kérni, de végső esetben lelépni onnan.

És igen, ezeket rettentő egyszerű leírni gondolhatod magadban, persze jogosan. De azért mondom ilyen bátran, mert magam is számtalanszor megcsináltam ezeket. Volt olyan munkám, amit nehezen lehetett összeegyeztetni az elképzeléseimmel, így váltottam.

Az az igazság, hogy radikális lépések nélkül hiába várjuk, hogy történjen valami változás az életünkben, nem fog!

Feladat: Gondold át részletesen az életed. Mik azok, amik gátolnak az előrehaladásban? Mik, vagy kik azok, akik visszafognak abban, hogy az álmaid életét éld?

Gyűjtsd össze ezeket a tényezőket, majd ütemezd be, hogy szépen lassan megszabadulj tőlük!

2. Önbizalom növelés tipp: tűzz ki célokat!

És igen. Elérkeztünk a cikk folyamán már említett, kiemelten fontos ponthoz, a célokhoz.

Ebben az esetben a célokat bátran hívhatnánk üzemanyagnak is, ugyanis ezek tartanak mozgásban bennünket.

Kitűzött célok nélkül nincsen célba érés!

Meglehetősen egyértelmű és cáfolhatatlan kijelentés. Ennek ellenére azonban fogadni mernék, hogy mégsincsenek előre kitűzött, leírt céljaid.

És bárcsak ne így lenne…

De aggodalomra semmi ok, hiszen pontosan azért olvasod ezt a cikket, hogy mától legyenek kitűzött céljaid! 🙂

önbizalom növelés

Ha nincsenek céljaid, akkor jelentősen kevesebb sikerélményben lesz részed.

Sikerélményekre pedig szükség van önbizalom növelés és fejlesztés miatt is.

A sikertől való félelem a saját értéktelenségünktől való félelemnek a megnyilvánulása.

A lelki nyugalom és az önbizalom feltétele, hogy tudjuk, képesek vagyunk teljesíteni az élet követelményeit.

Jó szülők, jó tanulók, sportolók, vállalkozók, alkalmazottak stb. vagyunk.

Feladat: Határozd meg a rövid és hosszú távú céljaid! Minden reggel vagy este írd össze az elkövetkező napra vonatkozó céljaid, teendőid. Készíts egy “hosszú távú célok” füzetet, amibe levezeted, hogy mikorra és milyen célokat akarsz elérni.

Iktass be mérföldköveket és rendszeresen ünnepeld meg ezeknek az elérését! Már ez az egyszerű pszichológiai tény segíthet a céljaid elérésében.

Bővebben érdekel a célkitűzés? Olvasd el a “Célkitűzés 5 lépésben: tervezéstől a megvalósításig” című cikket!

3. Önbizalom növelés tipp: építs kapcsolatokat!

Első olvasatra talán egy kicsit ellentmondásosnak tűnhet ez a pont, hozzáteszem teljesen jogosan.

Mégis hogyan építene bárki kapcsolatokat, aki önbizalom hiánnyal küzd?!

Az az igazság, hogy nincs más választás. Az emberi kapcsolataink minősége meghatározó szerepet tölt be az önbizalmunk növelésében.

Minőségi, erős kapcsolatok nélkül soha nem lehet erős az önbizalmunk. Ha nincs meg a képesség, hogy kapcsolatot építsünk, fejlesztenünk kell azt.

Az emberi kapcsolatok és a kommunikáció elképesztő módon összefüggnek. Nincs felhőtlen kapcsolat kiváló kommunikációs készség nélkül és fordítva sem lehetséges.

Feladat: Járj el különféle eseményekre, családi összejövetelekre. Nincs azzal baj, ha még félsz kapcsolatokat építeni. A gond akkor van, ha nem is teszel érte semmit, hogy ez változzon.

Kezdd kicsiben, például a közvetlen környezetedben élőkkel. Akár a szüleiddel, testvéreiddel vagy a már meglévő barátaiddal.

Törekedj arra, hogy velük alakíts ki szorosabb kapcsolatot!

4. Önbizalom növelés tipp: alakíts ki hasznos szokásokat!

Miután rendet tettél az életedben, itt az idő megalkotni a saját rendszered. Ez az a pont, ami óriási hatással lesz a jellemedre. Sőt, nem csak a jellemedre, hanem az egész életedre.

Szokások formálásával autópilóta üzemmódba állíthatod az életed egyes folyamatait.

Az, hogy pontosan milyen szokásokat alakítasz ki, rajtad áll. Az alábbiakban láthatsz néhányat, ami pozitív hatással lesz az életedre.

Vezess naplót!

A naplóírás sokak fejében amolyan tinédzser kori csajos hóbortnak tűnik. Pedig ennél sokkal többről van szó. Napjainkban már ez az egyik leghatékonyabb terápiás módszer. Tiszta elmét és egészséges érzelmi állapotot teremt. E két dolog, pedig a fizikai és szellemi egészségünk alapja.

Szokj rá arra, hogy rendszeresen kiírod magadból a gondolataidat. Ez leveszi a felesleges terhet az elmédről és segít produktívabbá válni. A saját naplódban rendszerezheted a gondolataidat, ötleteidet, melyek inspirálnak.

Vizualizálj rendszeresen!

Amit az elme el tud képzelni s hinni tud benne, azt meg is tudja valósítani.

-Mondta Napoleon Hill.

De mit is jelent ez pontosan? Akkor bármi lehetek, ami csak lenni akarok? Tulajdonképpen igen, ha megvan a kellő elszántságod.

A vizualizálás egy hatásos és nagyon egyszerű technika. Lényegében arra épül, hogy elképzeled magad egy adott élethelyzetben. Egy olyan szituációban, amiért jelenleg is dolgozol.

Ez a technika a számtalan helyzetben alkalmazható. Akarj profi sportoló, szakács, vagy magas önbizalommal rendelkező személy lenni, ez segít.

Húzd ki magad és mosolyogj!

A testtartás hatással van bizonyos hormonjaink szintjére is a kutatások szerint. Helyes testtartással csökkenthető a feszültség, és növelhető az önbizalom.

A megfelelő testtartás és testbeszéd növeli a teljesítményünket és magabiztosabbá tehet.

A Budapest LAB által bemutatott példa is igen jól bizonyítja ezt az állítást. Nemrégiben történt a Facebook vezért Mark Zuckerberg meghallgatása, az amerikai szenátus előtt.

Ezen a meghallgatáson Mark székén egy közel 10 cm-es párna volt. Erre azért volt szükség, hogy a Facebook vezér sokkal magasabbnak, így magabiztosabbnak tűnjön.

Kutatások bizonyítják, hogy a magas emberek általában okosabbak és jobbak a szociális képességeik. Átlagban több pénzt keresnek és jobb vezetőknek bizonyulnak.

De ez nem jelenti azt, hogy a kisnövésűeknek aggódnia kellene. A siker nem válogat. Azokhoz jön, akik megdolgoznak érte! 😉

A jókedvedet megalapozhatja az is, ha rendszeresen sportolsz. Kezdésnek például kiváló lehet a futás.

Igyál sok folyadékot!

Apróságnak tűnik, de el sem tudod képzelni, hogy ennek mekkora jelentősége van. Folyadékra szüksége van a szervezetünknek. Elképesztő pozitív változásnak lehetsz tanúja, ha szokásként beiktatod a vízivást.

Napi körülbelül 3l víz fogyasztásával sokkal aktívabb leszel. Figyelmesebb és könnyebben kelsz ki az ágyból. Puhább lesz a bőröd és sokkal energikusabbnak fogod magad érezni.

Megéri? Meg!

Feladat: Ahhoz, hogy egy tevékenység szokássá alakuljon, 18-254 napra van szükség. Alakíts ki olyan szokásokat, melyek előre visznek az életben. Ilyen például a rendszeres mozgás, az olvasás és minden más, ami épít.

CIKKAJÁNLÓ: SZOKÁS HATALMA: ÍGY ALAKÍTS KI SIKERES SZOKÁSOKAT!

5. Önbizalom növelés tipp: vigyázz az egészségedre!

A tested érték. És lehet, hogy már sokszor hallottad, de jobban érezheted magadat benne, ha egészséges.

Éppen ezért, figyelj rá és tartsd karban! Kezdj el sportolni és amikor csak teheted étkezz rendszeresen és egészségesen!

Feladat: Keress a közeledben valami sportolási lehetőséget! Ez lehet edzőterem vagy akár egy focipálya is. A lényeg, hogy rendszeresen mozogj.

Kezdj el figyelni a táplálkozásodra! A mozgáson túl, az étkezés is óriási szerepet kap az egészségedben.

Kezdd el fokozatosan kivonni az étrendedből az ócska, mérgező ételeket és cseréld fel egészségesre.

Ilyen lehet a fehérkenyér, cukor, üdítő stb. Persze nem kell remeteként visszavonulni majd vizet és száraz kenyeret fogyasztani.

5+1. Önbizalom növelés tipp: alakítsd ki az értékrended!

Gyakran okoz önbizalomhiányos tüneteket, hogy félünk önmagunk lenni. Az, hogy félünk önmagunk lenni pedig annak köszönhető, hogy magunk számára sem egyértelmű az értékrendünk.

És mivel “azt sem tudjuk kik vagyunk”, nem tudunk mihez igazodni és nem lesz harmónia az életünkben. Ezt pedig mások is megérzik, ami beindítja az ördögi körforgást.

Értékrend az, amit fontosnak tartunk az életünkben. Olyan dolgok, amik prioritást élveznek és befolyásolják a döntéseinket.

Ilyen lehet például a család, a szabadság, az egészség, a munka, a pénz és még sok más.

Feladat: Döntsd el, hogy számodra mik a legfontosabb dolgok az életben és mindig ennek megfelelően dönts! A megjelölt értékrendet állítsd prioritás szerint sorrendbe. Ez akkor lesz nagy segítség, amikor 2 listán szereplő dolog közül kell döntened.

Ha a családod a legfontosabb, akkor soha ne helyezd a munkát eléjük.

Ha az egészséges életmód mellett döntöttél, akkor ne hagyd magad rábeszélni egy péntek esti mekizésre.

Ne félj attól, hogy az értékrended miatt mások elutasítanak. Ez éppen ellenkezőleg történik. Sokan szeretik azokat az embereket, akik kiállnak maguk mellett. És te pontosan ilyen lehetsz!

Összegzés

Az önbizalom a sikeres élet alapja, éppen ezért ennyire fontos az önbizalom növelés. Nem lehetsz igazán sikeres és boldog, ha nincs helyén az önbizalmad. Ezért pedig nagyon fontos, hogy komolyan vedd a fent olvasott lépéseket!

Bízom benne, hogy a cikk segít elindulnod az úton, melyre mindig is vágytál! Azt azonban tudnod kell, hogy csöppet sem lesz egyszerű! De bíznod kell magadban, hogy meg fogod tudni csinálni!

Könnyebben fog menni, ha apró részletekre bontod és beütemezed. Például eldöntöd, hogy 2 hónapot adsz magadnak az életed rendbe rakására és így tovább. Néhány lépést a fentiek közül simán beépíthetsz a napi rutinodba is.

Mindig reális időt adj magadnak, hogy ne bukj el és tudd teljesíteni!

Ha tetszett a cikk, akkor kérlek segítsd azzal a munkámat, hogy megosztod ezt másokkal! Köszönöm! 😉