Legyen szó egy friss vagy akár már több éve virágzó kapcsolatról, a párkapcsolati konfliktuskezelés egy roppant fontos képessége az életnek, ha sikeres és boldog életre vágyunk.

Minden ember más és más. Máshogy látja a világot, más gondolatai vannak egy-egy dologról és teljesen máshogy viszonyul történésekhez.

De pontosan ettől szép és izgalmas egy emberi kapcsolat. Azonban ezek a különbözőségek és az ezekből eredő konfliktusok sok kapcsolatot küldenek padlóra. Pontosabban nem a konfliktusok, hanem inkább a nem megfelelő konfliktuskezelés vagy a konfliktuskezelés teljes hiánya.

Számtalan párkapcsolat – házasság, élettársi viszony stb. van, ahol állóháború folyik. A felek szüntelenül a másikat hibáztatják, kritizálják és teljesen kiölik egymásból az álmokat, vágyakat, így forogva a szürke mókuskerékben.

Minden párnak megvannak a maga konfliktusai. A legtöbb esetben hajt minket az a meggyőződés, hogy ha valaki velünk ellenkező véleményen van, azt meg kell győzni az igazunkról. Ennek pedig legtöbbször a párunk esik áldozatul.

A társunkban hasonló belső folyamatok mennek végbe. Szeretné megvédeni magát és érvel a saját igaza mellett. Ennek eredménye pedig nem más, mint széthúzás és indulatok.

Nézzük meg a 3 leggyakoribb konfliktust szülő esetet és a megoldásukat!

A párkapcsolati konfliktus 3 leggyakoribb oka

1. Kommunikációs képesség hiánya

A kommunikációs képesség hiánya számtalan dologban játszik szerepet, köztük a párkapcsolati problémákban is.

A kommunikációs képesség hiánya alatt ne arra gondolj, hogy az illető nem tud beszélni. Beszélni éppenséggel tud, de egyáltalán nincs meg a képessége arra, hogy felfogja, megértse és lereagálja a hallottakat.

Akinek nem fejlett a kommunikációs képessége, gyakran nem azt mondja, amit szeretne. És igen, ez kicsit talán viccesen hangzik, de az ebben szenvedőknek csöppet sem az. Mégpedig elképesztően sokan vannak, akiknek közel a nullához skandál a kommunikációs képességük.

2. Régi sérelmek felemlegetése

Legalább egyszer az életben már biztosan te is kaptál olyan mondatot, ami egy régi hibádat rótta fel újra.

Ez azt jelzi, hogy a partnernek még mindig nem sikerült feldolgoznia az adott dolgot. Így a párkapcsolati konfliktuskezelés lépcsőfoka valahol ennek a problémának a megoldásával kezdődik.

3. Folytonos hibáztatás

Rendkívül mérgező egy kapcsolatban, amikor az egyik fél a másikat okolja például az aktuális rossz időszakért vagy bármi másért.

Ez azt jelzi, hogy az illető képtelen felelősséget vállalni a saját életéért. Nem fogadja el, hogy Ő irányítja a saját életét, Ő felelős a döntéseiért és minden tettéért.

Az ezt követő kérdés pedig teljesen jogos. Hogyan lehet megoldani ezeket a konfliktusokat?

Párkapcsolati konfliktuskezelés folyamata

Az alábbi 4 lépés segít abban, hogy gördülékenyen menjen a párkapcsolati konfliktuskezelés és meg tudjátok oldani a konfliktust.

1. Párkapcsolati konfliktuskezelés: Ismerjétek fel a problémát!

Az első és legfontosabb lépés a probléma fel- és beismerése. Minden más csak ezután történik.

Csak akkor tudjátok orvosolni a gondokat, ha tudjátok hogy mivel is álltok szemben.

Ha érzed, hogy valami nincs rendben köztetek, akkor ne próbáld halogatni és a szőnyeg alá söpörni. Üljetek le és beszéljétek meg!

CIKKAJÁNLÓ: Halogatás: a sikeres élet esküdt ellensége

2. Párkapcsolati konfliktuskezelés: Döntsetek a megoldáskeresés mellett!

Döntsétek el, hogy bármi történjék is, konfliktus nem maradhat megoldatlanul!

Határozzátok el, hogy bármilyen élethelyzetben, amikor egy konfliktus kerekedik köztetek, megálltok és addig nem mentek tovább, míg meg nem oldjátok.

3. Párkapcsolati konfliktuskezelés: Vállaljatok teljes elköteleződést!

A jó párkapcsolatok alapja a teljes elköteleződés.

Nem léphetsz úgy egy kapcsolatba, hogy arra gondolsz, egyszer úgyis vége lesz! Ha komolyan gondolod az egészet, akkor csakis úgy szabad egy kapcsolatba belépned, hogy teljesen elveted a kilépés lehetőségét.

A szeretet és a szerelem egy döntés is. Azok, akik a szerelmet csupán érzéseknek gondolják soha nem lesznek képesek kiegyensúlyozott kapcsolatban élni.

Ha ösztönlényként csupán az érzéseinket követjük, akkor jobb napjainkon kedvesek, míg kevésbé jó napjainkon durvák leszünk a partnerünkkel.

Ne tegyük a kedélyállapotunktól függővé azt, hogyan bánunk a párunkkal, mert így végeláthatatlan vitákba is bocsátkozhatunk!

3+1. Párkapcsolati konfliktuskezelés: Legyetek őszinték!

Őszinteség nélkül nincs örökké tartó és erős kapcsolat. Sokszor az őszinteség hiánya okozza a konfliktusokat is. Így nem véletlen, hogy a megoldásához is szükség van rá.

Mindkét fél mondja ki, hogy mit gondol a helyzetről!

Konklúzió

Minden veszekedés arra a feltételezésre épül, hogy “úgy a legjobb, ahogy én mondom”. Ez azt sugallja, hogy a partner nézőpontja másodlagos, egyáltalán nem lényeges, sőt a partner alacsonyabb rendű. Ez pedig önbizalomhiányt és önértékelési problémákat okoz.

A megoldatlan konfliktusok rombolják a kapcsolatot. Éppen ezért ennyire elengedhetetlen a párkapcsolati konfliktuskezelés.

Szeretnéd még magasabb szintre emelni az életed minőségét? Olvass önfejlesztő cikkeket a blogunkon! Kattints ide!

Kérdéseid vannak, vagy személyre szabott tanácsokra van szükséged? Beszélgessünk! Írj Nekem a mate [kukac] misztersiker.hu email címre! (Az első 30 perces tanácsadás ingyenes.)

Ezek is tetszeni fognak:

Itt a közösség, ahova jó tartozni. Sokkal személyre szabottabb lépések, hogy hogyan válj napról napra eredményesebb emberré. A csatlakozáshoz kattints ide.

Ha tetszett a cikk, akkor kérlek segítsd azzal a munkámat, hogy megosztod ezt másokkal! Köszönöm!