A múltbéli szokásaink juttattak bennünket oda, ahol most vagyunk. Minden szokás, amit egyszer felvettünk, hatással van a jelenünkre, és befolyásolni fogja a jövőnket is. Legyen az egy jó, vagy éppenséggel rossz szokás.

Ezért nagyon fontos, hogy szenteljünk energiát a szokásaink formálására. Amint lehet, hagyjuk el rossz szokásainkat és vegyünk fel olyanokat, melyek építenek bennünket!

Na, de mi másért is lennél itt? Vágjunk bele! 😉

Tudnod kell, hogy szokások tömkelege uralja jelenleg is az életünket. Sokszor egészen apró, észrevétlenül kicsi szokásokról van szó.

Ilyen szokás például az, hogy minden reggel megmosod a fogad. Ha ezt nem tanultad volna meg kisgyermekként, valószínű ma már nem szívesen mosolyognál másokra.

A fogmosás idővel olyan automatizmussá fejlődött benned, hogy már nem kell külön figyelmeztetned magadat arra, hogy mosd meg. Olyannyira természetesnek és alapértelmezettnek veszed.

A felkelésünk utáni néhány perc általában egy az egyben ilyen szokásokból áll. Van, aki a reggeli rutin részeként például egyből a telefonjához kap, van aki pedig iszik egy jó pohár vizet.

CIKKAJÁNLÓ: Napi rutin: hogyan teszi könnyebbé az életed?

De ilyen az összes többi szokás is. Az ujjtördelés, a szájrágcsálás, a rendszeres mozgás és mindenféle jó illetve káros szokás.

Sokszor nem is vagyunk tudatában annak, hogy csináljuk őket, mégis elképesztő befolyással vannak az életminőségünkre.

Miért van szükségünk szokásokra?

Ahogy fentebb is írtam már, a szokásaink jelentősen megkönnyítik (vagy éppen megnehezítik) az életünket. Sok szokásra szükségünk is van, hiszen ha minden egyes tevékenységet döntés alapján szeretnénk végezni, a nap végére szörnyen elfáradnánk.

Az akaraterőnk véges, ezért nem jutnánk el kb. a nap feléig sem, pusztán akaraterővel, mert biológiailag ez nem lehetséges és hamar feladnánk.

De miért is kellene, hiszen ezért vannak a szokások. Ezért szokták gyakran azt emlegetni, hogy egy szokás automatizálja életünk jelentős részét.

Ha fejleszteni szeretnénk az életminőségünket, akkor fel kell hagynunk a rossz szokásainkkal és jó szokásokat kell elsajátítanunk.

Egy szokás teljesen beépül és elválaszthatatlan részévé válik az életnek. Egy jó szokás felvételével automatikusan sikerpályára állíthatjuk magunkat.

A legtöbb dologról tudjuk, hogy jó vagy rossz. Például mindenki szeretne mozogni, egészségesen étkezni, produktív munkát végezni. Azonban mivel mindegyik dolog bevezetése akaraterőt igényel – ami mint már tudjuk is, hogy könnyen lefáraszt – rövid idő elteltével feladásra kerül.

CIKKAJÁNLÓ: A futás hatásai a szervezetre – Ezeket kell tudnod a futásról!

És… nem is hibáztathatjuk magunkat ezért, hiszen pusztán akaraterőből, nagy rutint igénylő feladat végrehajtani bármit.

Pontosan ezért van jó szokásokra szükségünk. Ezek segítségével könnyebbé tehetjük az egészséges életmód vagy a tanulás felé vezető utat.

Miért hátráltat bennünket egy rossz szokás?

Biztos vagyok benne, hogy neked is vannak vágyaid, álmaid, melyeket “olyan jó lenne elérni”. Ez lehet például egy jobb állás, több pénz, bomba alak és így tovább.

Beszéljünk például a “jobb állás” vágyáról, mert ez sokakat érinthet.

Tegyük fel, hogy nem vagy megelégedve a jelenlegi állásoddal. Messze van, nincs összetartás a kollégák között és rossz a légkör, ráadásul még fizetni sem fizet olyan jól.

Már többször megfogalmazódott benned, hogy jó lenne váltani. De valahogy a mai napig még mindig ugyanazon a helyen örlődsz. A miértet pedig magad sem tudod igazán megfogalmazni.

Majd biztos jobb lesz, ha jön a jóidő, majd biztosan emelnek a fizun, majd biztosan elmegy már valamikor a beszólogatós kolléga és így tovább.

Csak toltad és toltad magad előtt a problémát, de nem tettél semmit azért, hogy megoldódjon.

Ez például egy tipikus példája a halogatásnak. A halogatás is egy szörnyű szokás és sokakat érint.

CIKKAJÁNLÓ: Halogatás: a sikeres élet esküdt ellensége

De hasonló a helyzet például a telefonfüggőséggel is. Ez is egy súlyosan hátráltató szokás. Számtalan ember van, aki egyszerűen nem tudja letenni a telefonját, így minden tevékenysége közben – amikor csak lehetősége van rá: nyomkodja.

Mondanom sem kell, hogy ezzel nyilvánvalóan tizedeli a hatékonyságát, ráadásul még lassabban is halad, ami csak halmozza a problémákat.

Itt már írtam arról, hogy hogyan lehet megbírkózni a telefonfüggőséggel.

Szóval, ahogy látod a rossz szokások hátráltató hatása rendesen meggyepálja az ember életét.

De mielőtt megtanulnánk, hogyan sajátítsunk el jó szokásokat, nézzük meg, hogyan szabadulhatunk meg a rossz szokásainktól!

Így szabadulj meg a rossz szokásoktól!

Ahogy egy gyommal teli földbe nem lehet virágot ültetni, úgy egy rossz szokásokkal teli emberbe sem lehet jó szokásokat táplálni.

Ezért fontos, hogy mielőtt neki látnál a jó szokásokon dolgozni, gyomláld ki a rossz szokásokat!

Egyszerre csak egy rossz szokásra fókuszálj!

Ahogy nem tudsz egyszerre több jó szokást felvenni, úgy a rossz szokásoktól való megszabadulás sem hatékony, ha megosztod az erődet.

Egyszerre mindig csak egy problémát járj körbe és arra koncentrálj! Így minden erőforrásodat arra tudod fordítani, hogy ez a rossz szokás megszűnjön.

Határozd meg, hogy miért akarsz megszabadulni a kiválasztott rossz szokástól!

Határozott és meggyőző indoknak kell lennie. Miben hátráltat? Mi az, ami miatt úgy érzed, hogy nincs rá szükséged?

A mozgásszegény életmód – mint rossz szokás – például lerövidíti a várható élettartamot, emellett pedig sokszor váratlan betegségekkel jár. Éppen ezért ez kellő motivációt ad arra, hogy naponta 30-60 percet mozogjon az ember.

Kutasd fel a saját miérted!

Jöjj rá a kiváltó indokra!

Mielőtt elkezdenéd nyírni a rossz szokást, először keresd meg, hogy mi a kiváltó indok.

Például, hogy kevés vizet iszol, mert lusta vagy folyton felkelni egy pohár vízért. A megoldás például, hogy beszerzel egy 2 literes üveget és kéznél tartod. 😀

De nincs olyan probléma, amire ne lehetne kielégítő megoldást találni, szóval légy bátor és keress csak! 😉

Jöjj rá, hogy ki, vagy mi a rossz szokásaid kiváltó indoka!

Előzd meg a bajt!

Ha például a dohányzással küzdesz, akkor ne hordj magadnál cigit, ha folyton nassolsz, akkor egyszerűen ne tarts otthon nasit!

Én például pont a nasival voltam így, hogy le akartam állni vele, mert nem jött jól az edzés mellé.

Mindig, amikor vásárolni mentem, egyszerűen nem vettem, majd amikor otthon rám jött a nassolhatnék, sokkal nagyobb erőfeszítésnek véltem azt, hogy elmenjek a boltba, minthogy leküzdjem az ingert.

Előzd meg a bajt és amikor csak tudod, hátráltasd magad a káros szokásaid végrehajtásában!

Pontosan határozd meg az idődet!

Majd ha kisüt a nap, majd ha kipihentebb leszek és így tovább. Kifogások találásában óriási mesterek vagyunk mi emberek.

Mielőtt nekifognál egy szokásnak, pontosan határozd meg, hogy ez mikor fog kezdődni! Ezzel biztosítod az időpontot és elkerülöd azt, hogy halogatás áldozata legyél!

Pontosan tűzd ki a kezdés időpontját!

Helyezz magadra nyomást!

Ez lehet például anyagi, vagy társadalmi nyomás. Anyagi nyomás lehet például, ha megbeszéled egy barátoddal, hogy adsz neki 10.000 Ft-ot, ha nem mész el edzeni. (Vagy, ha nasit lát nálad.)

Hidd el, az a 10.000 Ft motiválni fog abban, hogy megragadd az edzős cuccod és lemenj a terembe! 😉

Ehhez persze fontos, hogy olyan személlyel kösd a megállapodást, aki megbízható és komolyan vesz. Egyéb esetben nem lesz motiváló ereje a fogadásnak sem.

Társadalmi nyomás például az, ha a nyilvánosság elé tárod az új szokásodat. Én a Mr. Siker csoportban bejelentettem, hogy újra elkezdem a blogolást, hogy már biztosan ne maradjon félbe.

Most mégis hogy nézne ki, ha ennek ellenére nem csinálnám? 😀

Szóval, ha egy rossz szokástól szeretnél megszabadulni, akkor motiváld magad pénzzel vagy társadalmi nyomással!

Legyen előre válaszod a kifogásaidra!

Biztos lehetsz benne, hogy előbb vagy utóbb jönni fognak a gondolatok, hogy mi a francért szenvedsz, sokkal könnyebb ha feladod.

Ez teljesen természetes, viszont roppant jól lehet ellene védekezni, ha előre tudod, mit tégy ilyen helyzetekben!

Szóval, vegyük alapul például az edzés ellen felmerülő kifogásokat:

(Edzés alatt én most a Street Workout-ra és a futásra gondolok, hogy saját példát hozhassak! 😉 )

1. Kifogás: Rossz idő lesz

Ez az univerzális kifogás szinte bármikor előjöhet. A tervem ilyen helyzetekre, hogy a pálya helyett otthon eddzem, például fekvőtámasszal, vagy különféle súlyzós gyakorlatokkal.

A futást pedig keményebb edzéssel “váltom ki”.

Így már tudom, hogy a rossz idő nem kifogás az edzés elkerülésére.

2. Kifogás: Elfelejtem vagy nincs kedvem

Soha nem megyek egyedül a pályára, mert mindig lebeszélek e a héten minimum 2 fix időpont az edzőtársakkal (kedd és csütörtök 😀 ). Így igazából nincs is választásom, ha akarok, ha nem: menni kell.

3.Kifogás: Nem érzem jól magam

Edzés alatt még alapos bemelegítést követően is könnyen előfordulhat sérülés vagy úgy általánosságban a rosszullét.

Ebben az esetben persze indokolt a kimaradás, azonban például 1 hetes kimaradás könnyen okozhatja a szokás elfeledését.

Az esetemben erre megoldás a 2. pontban kifejtett lehetőség. A másik pedig, hogy a kényszerpihenő kiváló lehetőséget ad a tanulásra. Ilyenkor még élvezetes is új gyakorlatokról nézni videókat, vagy leírásokat olvasni.

Legyen előre válaszod a kifogásaidra!

Használd a technikát egy szokás elsajátításához!

Ahogy már megszokhattad, én mindig magam mellé állítom a technikát. iOs és Android rendszerre is számtalan kiváló alkalmazás van, ami segít egy szokás elsajátításában.

Írd csak be az App Store-ba, vagy a Play Áruházba, hogy habit tracker és máris lehetőségek ezrei tárul a szemeid elé.

Ide kattintva egyébként egy csomó szuper habit tracker alkalmazást találsz, egy kis leírással kiegészítve.

Használd a technikát!

Így alakíts ki jó szokásokat

Íme egy szokás kialakításának leghatékonyabb módja!

Találd ki a miérted!

Az első és legfontosabb, hogy legyen meg mindig a miérted! Miért akarsz kialakítani egy szokást?

Maradjunk az edzésnél, mint példa. Miért szeretnél edzeni? Mi motivál abban, hogy naponta lejárj a terembe, vagy elmenj futni?

Egy érdekes kutatás rámutatott az alábbi jelenségre:

Az emberek közel 75% csak azért jár le edzeni, hogy izmosabb legyen, jobb alakja legyen, lefogyjon és így tovább.

A megkérdezettek 25% pedig a fenn leírt okok mellett még megemlítették azt is, hogy edzés után jobban érzik magukat minden nap. És ez a 25% volt az, aki kitartott a szokása mellett és aktívan lejárt edzeni.

Egy szokás kialakításánál mindig vedd figyelembe az azonnal érezhető eredményeket is!

Habár egy szokás esetében mindig hosszú távot nézünk, muszáj, hogy legyen valami rövid távú jutalma is. Egyéb esetben könnyen feladhatjuk.

Tedd fel magadnak a kérdést, hogy a szokás gyakorlásával hol fogsz tartani 5 év múlva! Lásd magad, hogy hova juttat, ha az elkezdett szokást kitartóan űzöd!

Egyszerűsítsd le

Ha minden vágyad, hogy elkezdj végre futni, akkor ne 10 kilométer legyen az első lépcsőfokod, de ne is 5 Km.

Mindig a lehető legkisebbre tedd a lécet, mert így növelni tudod, csökkenteni viszont már nem.

Egy új szokást pedig sokkal könnyebb folytatni, mint elkezdeni. Ez azt jelenti, hogy ha az a célod, hogy 5 fekvőtámaszt megcsinálj minden nap, annak sokkal könnyebben neki kezdesz, mint ha 50-et tűznél ki.

Az 5 elvégre “csak 5”.

Az pedig elég valószínű, hogy soha nem állsz meg 5-nél, hanem inkább többet nyomsz mindig.

Minden nap csináld!

Egy szokás minden nap szokás. Nincs hétvége, nincs ünnepnap. Ha valamit elhatározol, akkor azt úgy határozd el, hogy minden napra szóljon, ne csak időszakokra!

Fentebb pedig már olvashattál arról, hogy mit kell tenned akkor, ha például sérülés miatt nem tudsz egy szokást elvégezni.

Tedd!

Egy szokást csinálj, vagy ne, de soha ne próbálj! Nincs olyan opció, hogy próbálsz egy szokást elsajátítani!

Figyelj arra, hogy csak akkor kezdj bele valamibe, ha 100%-ig elhatároztad magad a végigcsinálás mellett!

Don’t break the chain

Egy ismert módszer a “Don’t break the chain“, ami magyarul annyit tesz, hogy ne szakítsd meg a láncot!

A kitalálója egy amerikai humorista, Jerry Seinfeld.

A technika alapja azon nyugszik, hogy egy erre a célra fenntartott naptárban minden nap egy X-el jelöljük, amikor elvégeztük kívánt tevékenységet.

szokás
Forrás: The Writers Store

Ha tehát az a célod például, hogy sokkal jobb állóképességed legyen és ezt futással szeretnéd elérni, akkor minden nap, miután futottál, tégy egy X-et a naptárba!

Miért működik?

1. Fizikai boldogságot okoz!

A tény, hogy haladunk a céljainkkal, valamint az, hogy kipipálhatunk egy feladatot, az dopamint termel az agyunkban, ez pedig boldogságot okoz.

Ez a dopamin lényegében “függővé” tesz. De ezt maximálisan jó értelemben teszi, hiszen arra fog ösztönözni, hogy újra és újra elvégezd a kitűzött szokást.

2. Közelebb hozza a szokást!

Ez azt jelenti, hogy egy idő után már csak azért is vágyunk arra, hogy megcsináljuk az adott szokást, mert nem akarjuk abbahagyni az ikszelgetést.

Úgy vagyunk vele, ha már például 11 x-nél járunk, nehogy már abbahagyjuk és már csak azért is csináljuk.

Alkoss rendszert!

Azért, mert ez egy körforgást indít be. Ha korán lefekszel, akkor korábban tudsz kelni, így lesz időd mozogni és egészséges reggelit enni, a gyorsan összedobott valami helyett.

Az életedben meg kell találnod azt a szokást, ami táplálja a többit is! Ilyen lehet például, hogy korán fekszel.

Ez azért is király dolog, mert amikor ezen az egy szokásodon dolgozol, igazából az összes többin dolgozol.

A szokás kialakítás receptje

1. Dolgozd ki a szokás minden részletét! (Hol? Mikor? Miért?)

2. Jelöld meg az akadályokat, kifogásokat és vázold fel a megoldásokat! (Mi hátráltat a szokás elvégzésében?)

3. Találd ki a motiváló rendszered! (Don’t break the chain, barátok stb.)

4. Mindig reportolj! Elemezd az elmúlt heted és tervezd meg a jövő heted!

5 jó szokás, ami megváltoztatja az életedet!

1. Jó szokás: rendszeres olvasás

Elképesztő statisztikák születnek évről évre, hogy az átlagos ember alig olvas ki – és most kapaszkodj meg – évente 1 könyvet.

Ez azt jelenti, hogy ha te szokássá tudod alakítani, hogy havonta csak 1 könyvet kiolvasol, akkor már 12x többet olvasol, mint bárki körülötted.

Az olvasás pedig határozottan jobb és okosabb emberré tesz. Bővíti a szókincsedet és új lehetőségeket nyit számodra.

2. Jó szokás: rendszeres mozgás

Addig sokat eljutnak, hogy a rendszeres mozgás az jó, a rendszeres mozgás az kell. A gond csak az, hogy elméletben.

Annak ellenére, hogy már az egészen fiatalok is tisztában vannak a rendszeres mozgás hatásaival, sokan mégsem teszik.

Nem teszik, de maguk sem tudják, hogy miért is nem. Kifogás persze mindig van: nincs időm, nincs erőm, nincs pénzem és így tovább.

De valljuk be azért, nehéz elhinni, hogy nincs 30 perce valakinek este vagy reggel kocogni egyet.

Sőt, legyen csak 20 perc, cipőhúzással és bemelegítéssel együtt. Az körülbelül 10 perc futást jelent.

Itt egy kis kedvcsináló! Nézd meg a futás pozitív hatásait!

3. Jó szokás: fókuszálás

Soha nem volt olyan nehéz koncentrálni és fókuszálni egy adott dologra, mint manapság.

Világunk egyenesen a dekoncentrációnak és a figyelemzavarnak kedvez. Millió dolog harcol folyamatosan a figyelmünkért és sokszor jó eséllyel meg is szerzi azt.

Például magam is rettentő sokat szenvedtem amiatt, mert egyszerűen nem tudtam fókuszálni egy adott dologra. Nem voltam képes arra, hogy leüljek és egy dolgon dolgozzam mondjuk 2 órán keresztül.

Ez pedig szörnyen hátráltatott például a Mr. Siker blog elindításában, de még számtalan dolog megvalósításában is.

Az az igazság, hogy sokaknak fel sem tűnik, hogy nem tudnak kellően összpontosítani egy adott feladatra. Olyan észrevétlenül “megszokásból” nyúlnak például a telefonjuk után egy-egy “unalmas” feladat közben.

4. Jó szokás: kapcsolatépítés

Talán elsőre furcsállod, de a kapcsolatépítés is szokás kérdése. Arra gondolok például, hogy egyes emberek megszállott kapcsolatépítők.

Ez azt jelenti, hogy ha egy új társaságba jutnak, a telefonbambulás helyett körbejárják a terepet és keresik a lehetőséget arra, hogy új kapcsolatokra tegyenek szert.

Ennek a hatását pedig eléggé nehéz átadni. Jól tudod, hogy ma már minden a kapcsolatokról szól.

A kapcsolati háló bővülésével egyenes arányosságban javul az életminőséged is. Minél több barátod, ismerősöd van, annál több kapu áll nyitva számodra az életben.

5. Jó szokás: előre tervezés

De mondhatnám azt is, hogy jó időbeosztás.

Ahogy a célkitűzés, úgy az előre tervezés is egy kritikus fontosságú szokás a sikeres élet szempontjából.

Előre tervezés nélkül ritkán lehet valaki sikeres és boldog.

Pontosan tudd, hogy mit akarsz egy adott nap csinálni. Ha ezt nem tudod akkor garantált, hogy valami lényegtelen dolog el fogja vinni az idődet!

CIKKAJÁNLÓ: Úgy érzed, soha nincs időd semmire? Íme, a helyes időbeosztás titka!

Mielőtt nekilátnál…

Mielőtt azonban egyből nekiállnánk szokásokat bevetni, győződjünk meg arról, hogy minden rendben van az életünkben.

Nem tudunk úgy új szokásokat tanulni, ha a rossz szokásainkat nem kezdjük el irtani!

A leghatékonyabb például, ha egy rossz szokást kiváltasz egy jó szokással. Mert ahonnan elveszel valamit, ott űr marad, az űrt pedig előbb vagy utóbb be akarja tölteni valami.

És ez a valami jellemzően egy visszatérő rossz szokás.

Konklúzió

Remélem, hogy a cikkben bemutatott technika erőt adott új, hasznos szokások elsajátítására. Arról azonban ne feledkezz meg, hogy egyszerre csak egy szokás rögzítésére összpontosíts!

A módszerek egyaránt alkalmazhatóak például a célkitűzés szokássá alakítására, vagy önbizalommal kapcsolatos problémák helyreállítására. Ugyanis ezek is mind mind a rossz szokásoknak köszönhetően nem optimálisak.

Előre borítékolható a kudarc, ha felbuzdult állapotban úgy döntesz, hogy most jól behozod a lemaradásod és egyszerre 5 új szokást veszel fel.

Sok sikert kívánok!

A cikk megírásában nagy segítségembe volt Charles Duhigg – The power of habit című könyve.

Itt a közösség, ahova jó tartozni. Sokkal személyre szabottabb lépések, hogy hogyan válj napról napra eredményesebb emberré. A csatlakozáshoz kattints ide.

Ha tetszett a cikk, akkor kérlek segítsd azzal a munkámat, hogy megosztod ezt másokkal! Köszönöm!