5 jó tanács fiataloknak a sikeres élethez

Igazi álmodozó vagy? Menő luxusautók, szép ház, dögös feleség (vagy férj)? Már régóta elhatároztad, hogy nem leszel alkalmazott, hanem inkább saját vállalkozást építesz?

A legtöbb fiatal hasonló gondolatokkal indul neki az életnek, azonban az első tapasztalatok a munkahelyen, az elismerés hiánya, a kritikus főnök és a kilátástalanság gyorsan kiöli ezt belőlük.

Amint érzékelik a valós élet súlyát, az árakat, a lehetőségeket, teljesen elveszítik a motivációt a gürcöléshez.

Ez így van rendjén.

Ha könnyű lenne elérni, akkor mindenki fényűző életet élne. Ha könnyű lenne, akkor mindenki gazdag és sikeres lenne. És pontosan ezért nem lenne értéke sem. Ezzel elvesztené az exkluzivitását. Elvenné a fő motivációt az ambiciózusabb, kitartóbb fiataloktól.

A következő bejegyzésben adok 5 tippet, ami határozottan és klisémentesen segít abban, hogy kiemelkedővé válj.

1. Tanács fiataloknak: Találd meg, hogy miben vagy igazán jó!

Ha szeretnél maradandót alkotni valamilyen területen, akkor először is meg kell találnod, hogy miben vagy kiemelkedően jó. Meg kell tudnod, hogy mi az a képesség, amiben sokkal tehetségesebb vagy az átlagnál.

Lehet ez szinte bármi. Kiemelkedő kommunikációs képesség, legendás írói véna, matematika, tényleg bármi.

Sikeres fiatalok

Alapvető készségeink már gyermekkorunkban megmutatkozhatnak – vagy később, a hobbink formájában előjöhetnek.

Mi az a tevékenység, amiben bármikor örömödet leled, jó vagy benne és szívesen foglalkoznál vele komolyabb szinten?

Az alábbi kérdések megválaszolása segíthet:

  • Melyik/melyik volt a kedvenc tantárgyad?
  • Mivel töltöd legszívesebben a szabadidőd? Mi a hobbid?
  • Milyen sportot űzöl szívesen?
  • Milyen kérdések foglalkoztatnak leginkább a világ problémáival kapcsolatban? (Környezetvédelem, hajléktalanok, politika, emberi jogok stb.)
  • Hogyan tudnád magad elképzelni 10 év múlva?
  • Hogyan tudnál segíteni az embereken?

Sokkal könnyebb lesz olyan területen kiemelkedned, amit amúgy is imádsz. Igen, ennek is megvannak a buktatói, de még mindig egyszerűbb, mint olyan területen kitűnni, amit amúgy ki nem állhatsz és nem szívesen foglalkozol vele.

Ajánlott cikk: Önbizalom növelés 6 azonnal bevethető lépésben

Vizsgáld meg, hogy mit tudsz kihozni belőle!

Ha már megtaláltad, hogy mi az, amivel szívesen foglalkozol, az első – és egyik legfontosabb – lépéssel meg is vagy.

A következő lépés számodra az, hogy feltérképezd ezt a területet.

Hiába érzed azt, hogy Te zseniális lennél egy adott területen, ha arra egyáltalán nincs és nem is lesz szükség a jövőben.

Érdemes a realitás talaján maradva megvizsgálni, hogy melyek azok a képességek, amikre megéri ráfeküdni, mert esélyes, hogy nagy jövő áll még előttük.

Vizsgáld meg, hogy valaki ért-e el sikereket azon a területen! Ha igen, akkor miért és hogyan? Ha nem, akkor miért, mi akadályozhatta?

Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása roppant fontos ahhoz, hogy magabiztosan tudj belevágni.

Az, ha előtted még senki nem vágott bele, nem jelenti azt, hogy nem lehetsz te az első, aki sikerre viszi azt a dolgot, de mindenképpen intő jel.

Minden esetben jól járd körbe az adott piacot, hogy mire van igény és mire nincs!

Ajánlott cikk: Halogatás: így küzd le a sikeres élet esküdt ellenségét

Ferrari
Ez akár a tiéd is lehetne… Igaz?

A következő tanács fiataloknak:

2. Tanács fiataloknak: Készíts tervet és tűzz ki célokat!

Ha egy jelenleg ismeretlen helyre szeretnél eljutni, akkor egy térképre lesz szükséged.

Egy olyan térképre, ami pontosan mutatja számodra az utat. Mutatja, hogy mit kell tenned, hova kell lépned ahhoz, hogy abba az irányba haladj, amerre szeretnél.

Térkép híján félő, hogy sokkal hosszabb úton indulsz el, vagy akár nem is arra indulsz, amerre tervezted.

A térképet itt értsd úgy, hogy iránymutatásra és célokra van szükséged. Meg kell tervezned, hogy merre indulsz. Mi az, amit mindenképpen fejlesztened kell még magadon és milyen sorrendben kell ezt megtenned.

Egy jó terv segít, hogy ne térj le az útról.

Kell a terv, azonban bele kell kalkulálnod a váratlan helyzeteket is. Kizárt dolog, hogy mindent pontról-pontra meg tudj tervezni a jövőddel kapcsolatban, de ez így van rendjén.

A legjobb, amit tehetsz, ha felkészülsz minden váratlan helyzetre. Még olyanra is, aminek jelenleg semmi esélyét nem látod.

Ajánlott cikk: Célkitűzés 5 lépésben: tervezéstől a megvalósításig

A következő tanács fiataloknak:

3. Tanács fiataloknak: Találd meg a miérted és a motivációdat!

Lehet, hogy most nagyon oda vagy az első pontban megjelölt területért, azonban hidd el, amint nagyobb szerepet kap az életedben, nagy az esélye, hogy alábbhagy a lelkesedésed.

Sokan számoltak már be arról, hogy amint azon a területen helyezkedtek el, ami a hobbijuk is volt, kerestek maguknak egy újabb hobbit, ami ki tudta kapcsolni őket.

Az a hobbi, amiből később főállás válik, többé már nem hobbi. Teljesen más érzéseket fog kiváltani belőled, mint azelőtt.

Éppen ezért, nagyon fontos, hogy a miértjeid és a motivációd végig a szemeid előtt lebegjen.

Emlékezz a kócos hajú kissrácra vagy éppen csajra, aki megálmodta régen azt, ahol most tart!

Miért tette? Mi volt vele a célja?

Találd meg a motivációdat, rögzítsd és tárold olyan helyen, ahol bármikor elérheted! Ez azért fontos, hogy a nehezebb időszakokban is tudj hova fordulni.

Ajánlott cikk: Mi a siker? A sikeres élet 5 valódi titka!

A következő tanács fiataloknak:

4. Tanács fiataloknak: Fejleszd magad folyamatosan!

Hiába vagy kiemelkedően tehetséges valamiben: a szorgalom legyőzi a tehetséget! Ha nem fejleszted magad folyamatosan, egészen biztos lehetsz benne, hogy jönni fog valaki, aki jobban akarja majd a sikert azon a területen, ahol te is vagy éppen.

Jönni fog és szépen elveszi az első helyet tőled és leköröz a szorgalmával. Elképzelted? Ugye, hogy nem lenne kellemes ilyet átélni? Ne is hagyd! Fejleszd magad folyamatosan a szakterületeden!

Ha Te szeretnél lenni a legjobb – de legalább a felső 10%-hoz tartozni – akkor rendesen oda kell tenned magadat!

Nem elég, hogy néha, amikor időd engedi tanulgatsz. Minden nap, rendszeresen kell fejlesztened magad, hogy napról napra sokkal jobbá válj ezen a területen!

Biztos lehetsz benne, hogy soha nem fogsz tudni mindent. Mindig lesz olyan terület, amit még meg kell tanulnod, vagy fejlesztened kell magadat benne.

Ilyen például a kommunikációd, a prezentációs képességed, a szervező képességed és így tovább. Emellett pedig a szaktudásra is nagy hangsúlyt kell fektetned!

Ajánlott cikk: Tanulási technikák: 6 konkrét módszer a hatékony tanuláshoz

A következő tanács fiataloknak:

5. Tanács fiataloknak: Ragadd meg a lehetőségeket!

Sokat emlegetett mondat, hogy a szerencse nem más, mint a felkészültség találkozása a lehetőséggel.

Ha betartod a fentebb említett pontokat és kijelölöd magad számára az utat, majd folyamatosan képzed magad, akkor semmi sem állíthat meg abban, hogy sikeres legyél. Ezt garantálom neked!

Innentől már csak kutatnod kell a lehetőségek után. Folyamatosan résen kell lenned, hogy amikor elérkezik az idő, akkor helyzetbe tudd magadat hozni.

Ha elalszol, akkor lecsap más a lehetőségre, Te pedig várhatsz a következőre, ha eljön egyáltalán.

Folyamatosan a pályán legyen a szemed és figyeld a lehetőségeket! Rengeteg esélyed van minden nap.

Ajánlott cikk: Szokás kialakítása 4 egyszerű lépésben – A szokás kialakítás művészete

Az utolsó tanács fiataloknak:

5+1. Tanács fiataloknak: Építs kapcsolatokat!

Nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy a kapcsolatépítés mennyire fontos.

Ha csak egy tanácsot adnék fiataloknak, akkor az az lenne, hogy építsenek annyi kapcsolatot, amennyit csak tudnak és azzal, akivel csak tudnak.

Soha nem tudhatod, hogy kire, kinek a szaktudására lesz éppen szükséged az életed során.

tanács fiataloknak

Hidd el, nagyon meg fogja könnyíteni a dolgod, ha bármi, amire csak szükséged lehet az életed során, egyetlen telefonhívásnyira van tőled.

A kapcsolatépítéssel legálisan lerövidítheted és könnyebbé teheted a siker felé vezető utadat. És nem, kapcsolatokat építeni nem bűn, nem csalás!

Teljesen érthető, hogy mindenki a barátainak, ismerőseinek akar jót, nekik kedvez. Te is így tennél, ha olyan helyzetben lehetnél…

De jelenleg semmi nem választ el attól, hogy te legyél az a “csókos”, akivel csak azért kötöttek szerződést, mert a tulajdonos jó barátja, nem mellesleg kiemelkedően jó a szakterületén.

A szerencse s felkészültség és a lehetőség találkozása. Így már érted?

6 egyszerű reggeli rutin, ami élvezhetőbbé teszi a reggeleidet. Töltsd le itt az eBookot!

Konklúzió

A sikeres élet számodra is elérhető, ha hajlandó vagy kifizetni az árát. Már elkoptatott mondás, hogy a sikernek nem titka van, hanem ára, de ez tényleg így van.

Te ott, ahol most és ahogy most vagy is lehetsz sikeres, ha hajlandó vagy megfizetni ezt az árat. Ha nem vagy megelégedve a jelenlegi életeddel – vagy csak szimplán úgy érzed, hogy te sokkal többet érdemelsz ennél – akkor nem kell mást tenned, csak elhatároznod magad.

Elhatároznod magad arra, hogy változtatsz. Nagyon kemény munka lesz és valószínűleg hosszú is, de hidd el, a jövőbeli éned nagyon nagyon hálás lesz neked, ha megteszed.

Sok siker!

Olvass még több önfejlesztő cikket és legyél napról-napra hatékonyabb, boldogabb és gazdagabb! Kattints ide még több Misztersiker cikkhez!

Oszd meg ezt a cikket azzal, akinek a legnagyobb szüksége van rá szerinted!

Még több hasznos cikk:

Misztersiker Facebook csoport.