Egyestanulási technikák, módszerek bizonyítottan megkönnyítik a tanulást. Mielőtt azonban örömödben lefejelnéd a képernyőt, tudnod kell valamit: a tanulási technikák is csak tanulással, gyakorlással sajátíthatók el.

Igaz, hogy sokkal könnyebb lesz, mint például egy töri témazáró a bethleni konszolidációról, de a tényen nem változtat: tanulnod kell.

Ha szeretnél sokkal – de tényleg sokkal – könnyebben tanulni bármit, akkor ez a cikk neked íródott.

A lentebb felsorolt tanulási technikák és módszerek közül elég csak egyet, maximum kettőt elsajátítanod ahhoz, hogy azonnal kamatoztatni tudd!

Könnyen megtanulhatod az önbizalom növelés fortélyait, a mély alvás technikáját vagy akár a a karizma fejlesztés eszközeit is.

De ugyanúgy használhatod az iskolai anyagok elsajátítására és munkahelyi tanulnivalók esetében is.

tanulási technikák
A hatékony tanulási technikák könnyítik a tanulást.

Biztos ismerős a helyzet, amikor olvasod, olvasod… majd újraolvasod és mégis semmi. Aztán végül úgy érzed, hogy soha nem tudod megtanulni és hagyod a fenébe az egészet.

Napjainkban az emberek nagy része így van ezzel. Ez annak köszönhető, hogy ott sem tanították meg nekik, hogy hogyan kell hatékonyan tanulni, ahol erre a legnagyobb szükség lett volna: az iskolában.

Pedig a hatékony tanulás önmagában már-már örömet okozhat és jelentősen megkönnyítheti az életet.

Nem beszélve arról, hogy ha már itt vagy ezen az oldalon, akkor biztosan van némi elszántságod a tanulásra, hiszen nem olvasnál erről cikket.

Őszintén szólva, mielőtt írtam a cikket, átfutottam, hogy milyen anyagok találhatóak erről jelenleg az internetet. A helyzet, hogy sajnos eléggé elszomorított a tény, hogy sokan írtak erről.

Na nem az szomorított el, hogy sokan írtak, hanem az, hogy nagy része vagy baromság, vagy pontatlan.

És sok helyen egyáltalán nincs megmagyarázva, kifejtve, hogy melyik miért nem működik, vagy esetleg éppen melyik miért működik.

Ez a bejegyzés alapos készülés után íródott, több napon keresztül és igyekeztem mindent megmagyarázni benne.

DE!

Ha neked is vannak ismereteid ebben a témában és úgy érzed, hogy valamit szeretnél még kiegészíteni, vagy olyat olvasol, ami szerinted helytelen, kérlek jelezd a komment szekcióban és azonnal javításra/kiegészítésre kerül.

Szóval vágjunk is bele egy jól összeszedett, részletes kis írásba!

A most következő cikkben a legfrissebb ilyen témájú kutatás alapján összegyűjtöttem a leghatékonyabban működő tanulási technikákat és kiegészítettem néhány extra finomsággal és tapasztalattal.

Ezeket alkalmazva garantáltan eredményeket fogsz elérni, bármit is kelljen tanulni akár fiatalon, akár idősebb korban!

Mindenekelőtt összegezzük, hogy mik a legelterjedtebb, ám alacsony hatékonyságú tanulási technikák, amelyeket nagy valószínűséggel te is használtál eddig:

A alacsony hatékonyságú tanulási technikák

1. Tanulási technika: Rereading (újraolvasás):

Nem véletlen így kezdtük a cikket, hiszen ez a legelterjedtebb tanulási technika. Általában addig olvassuk újra és újra az adott szövegrészt, míg végül vissza tudjuk mondani.

A célunkat végülis elérjük vele és “megtanulhatjuk” (inkább bemagoljuk) azt, amit szeretnénk, de ez a módszer közel sem olyan hatékony, mint a hamarosan felsorolt technikák bármelyike.

A rereading-el nem csak szörnyen nagy szenvedés és sok idő a tanulás, hanem még a minősége is jóval silányabb. (Hamar elfelejted, amit így “tanultál”.)

2. Tanulási technika: Highlighting (Szövegkiemelőzés):

Ez egyébként a “szövegkiemelőzés” néven emlegetett technika. Eszerint a módszer szerint úgy tanulunk, hogy egy nekünk tetsző színű szövegkiemelővel, vagy akár ceruzával, kiemeljük a fontos részeket, mondatokat, így egyfajta vázat alkotva a szövegnek.

Ez még a jobb tanulási technikák közé sorolandó, mert csak egy vázlatot magolsz be és az anyag további része már abból ered, hogy sokszor elolvastad a témát és van fogalmad róla.

Ez rövidebb egy-két oldalas szövegeknél még működhetne is, ha nem is hosszútávon, de, amikor már fejezeteket, ne adj Isten egész könyveket szeretnél megtanulni, már használhatatlan.

Összességében ezért számít alacsony hatékonyságú tanulási technikának, így jobb is kerülni.

3. Tanulási technika: Summarization

Hasonló a highlighting módszerhez, csak itt nem használunk szövegkiemelőt. E módszer szerint azt csináljuk, hogy elolvasunk egy kisebb részt, majd összegezzük, hogy mit olvastunk és azt az összegzett részt tanuljuk meg.

Ez igazából sokszor szintén csak magolással jár, ami egyáltalán nem hatékony, legalábbis hosszútávon biztosan nem. Illetve hosszabb szövegeknél már szintén nagy fába vágjuk a fejszénket.

Tévhitek a tanulással kapcsolatban:

Általánosan és széles körben elterjedt tévhit, miszerint mindenkinek megvan a maga saját “tanulási stílusa”. Vagyis, hogy az illető sokkal fogékonyabb például a vizuális tartalmak megtanulására.

Biztos hallottad már te is, hogy “Oh, nekem így nem megy, én vizuális típus vagyok.” A tudomány mai állása szerint azonban ez az állítás ebben a formában nem igaz.

tanulási típusok

Forrás: Fatinmurinahblog

Aranyszabályok, mielőtt tanulási technikákat alkalmazol:

 • Először beszéljünk a körülményekről: Mielőtt leülsz tanulni, fontos, hogy minden szükségleted teljesen ki legyen elégítve. A tanulás kihívás és nem tudsz kellőképpen koncentrálni szomjasan, sem éhes gyomorral. Zavaró lehet, a túl sötét, vagy bármi zajforrás. Hátráltató körülmény lehet, ha TV, XBOX, PS vagy akár a saját telefonod társaságában próbálsz tanulni.

Miért is?

Biztos tapasztaltad már, hogy ha leülsz tanulni úgy, hogy a telefonod melletted van, folyton azt figyeled, amikor felvillan, vagy csippan egyet.

Előfordulhat, hogy még jeleznie sem kell a telefonodnak, de te egy mondat elolvasása után máris rákattansz inkább a telefonra. Ez azért van, mert nem hangolódtál rá kellőképpen a tanulásra.

Fontos, hogy mielőtt nekiállsz tanulni, teljesmértékben hangold rá magad arra, hogy most bizony a tanulás következik. Jó megoldás lehet, ha egy az egyben lelövöd a telefonod értesítéseit.

 • Fontos, hogy mielőtt megakarsz tanulni valamit értsd meg, hogy miről van szó! Kegyetlen kihívás olyat tanulni, amit nem is értesz igazából… Azt inkább ‘magolásnak’ hívjuk és olyan szinten hatástalan, hogy előfordulhat az is, hogy még számonkérés előtt elfelejted az anyagot.
 • Készíts tervet! Igen, egy ésszerű terv készítése tanulás előtt szinte elengedhetetlen, mert akkor leszel igazán kitartó és motivált, ha folyamatosan elérheted a magad által kijelölt kis checkpointokat és célokat.

Ez gyakorlatban úgy nézhet ki, hogy ha például egy egész könyvet szeretnél megtanulni, felvezeted egy lapra, hogy 1.-nap, 1. fejezet 2.-nap, 2. fejezet és így tovább, ahogy haladsz, úgy pipálgatod ki szépen magadnak.

Tanulási technikák, módszerek hatékonyság szerint csoportosítva:

tanulási módszerek

A leghatékonyabb tanulási technikák, módszerek

Mielőtt belekezdesz a tanulási technikák tanulmányozásába, tudnod kell, hogy ezek sem fognak működni akkor, ha halogatod az alkalmazásukat.

Amennyiben elhatároztad, hogy szeretnél megtanulni tanulni, akkor amint megadatik az első lehetőséged, kezdd el alkalmazni a leírtakat!

CIKKAJÁNLÓ: Halogatás: így küzd le a sikeres élet esküdt ellenségét

1. Tanulási technika, módszer: spaced/distributed practice

Lényegében azt jelenti, hogy ne egyhuzamban tanulj sokat, hanem elosztva több részletre keveset. Kutatások bizonyítják, hogy egy intenzív tanulási periódus sokkal kevésbé hatékony, mint több kisebb tanulási periódus.

distributed practice

Például, ha tudod, hogy 10 órát szeretnél tanulni egy adott vizsgára, akkor sokkal hatékonyabb, ha 5 napon keresztül tanulsz 2 órát, mint egy nap 10 órát.

Ennek az oka, hogy az agy az alvás közben raktározza el a bevitt információkat a hosszútávú memóriába.

Illetve ahhoz, hogy az agy hosszú távon is stabilan előtudja hívni a bevitt információt, újra és újra meg kell ismételni az előhívást.

Az agy így tudja “megszokni” és később könnyen alkalmazni ezt és ez a több, de rövidebb tanulási ciklussal lehetséges.

Mit kell tenned, ha ezt a tanulási technikát akarod alkalmazni?

 1. Oszd fel egyenlő részekre az anyagot, amit tanulni fogsz.
 2. Miután végeztél, kezdd az első résszel, majd haladj így az előre meghatározott ütemterved szerint.

2. Tanulási technika, módszer: pomodoro technika

A pomodoro technika lényege, hogy felosztod az anyagot 25 perces nagyon intenzív intervallumokra. Ezt követően 5 perc pihenőt tartasz és újra erős és intenzív koncentráció mellett folytatod a tanulást.

pomodoro technika

Forrás: Pandaegyetem

Azért hatékony, mert bizonyított tény, hogy az agyad kognitív koncentrációs képessége bizonyos hatótáv elteltével csökken.

Biológiailag úgy vagy programozva, hogy az agyad csak 45 percig tud erősen koncentrálni és elraktározni az információkat egy adott helyzetben.

A 45 percet elhagyva folyamatosan csökkenő tendenciát mutat, míg a végére már teljesen megszűnsz felfogni az anyagot.

Mindezek mellett az agyadnak szüksége van időre, hogy elraktározza a frissen kapott információkat.

Fontos, hogy a pihenőidőket ne egyéb megterhelő tevékenységekkel töltsd! Ne vigyél felesleges extra információkat az agyadba, így hanyagold a Facebookozást, TV-zést, olvasást és egyéb, az agyad számára megterhelő tevékenységeket, a pihenőidőben.

Mit kell tenned, ha ezt a tanulási technikát akarod alkalmazni?

 1. Tölts le egy neked szimpatikus pomodoro órát. (Ios, Android)
 2. Válaszd ki a részt, amit először tanulmányozni fogsz, majd állítsd be az órát és láss neki a tanulásnak.
 3. Miután letelt az idő, pihenj, de fontos, hogy ne telefonozz!
 4. Ezek után kezdd újra az egész folyamatot.

3. Tanulási technika, módszer: practice testing (Retrieve practice)

Ez a módszer az információk előhívására helyezi a hangsúlyt. Abban segít, hogy sokkal egyszerűbb és igazi rutinművelet legyen az információk előhívása az agynak.

A lényege, hogy egy adott fejezetet, bekezdést, oldalt elolvass, majd próbálj mindent, teljesen apró részletekbe menően lejegyzetelni.

Miután ezzel megvagy, ellenőrizd le, hogy helyes információkat írtál-e. A retrieval practice hatékonysága abban rejlik, hogy “hozzászoktat” a számadáshoz. Nem a dolgozat vagy a teszt lesz az első helyzet, ahol a tudásodat elő kell hívnod.

Kutatások igazolják, hogy sokkal hatékonyabb, ha 100 percből 30-40 percet tanulsz ténylegesen, a maradék időben pedig felidézed a tanultakat. Csinálj minél több gyakorló tesztet, majd ellenőrizd le azokat.

A jó eredményes tesztek növelik az önbizalmadat, csökkentik a stresszt, így az éles vizsga is jobban fog menni.

Mit kell tenned, ha ezt a tanulási technikát akarod alkalmazni?

 1. Válaszd ki a részt, amit először tanulmányozol, majd kezdd el tanulni.
 2. Miután végeztél, vegyél elő egy tollat, és egy papírt, majd írj le mindent, amire emlékszel.
 3. Ezek után vedd elő az anyagot és ellenőrizd le, hogy helyes dolgokat írtál-e.
 4. Így haladj végig az anyagon.

4. Tanulási technika, módszer: elaborative interrogation

Ennek a  tanulási technikának az a lényege, hogy kérdezz magadtól. Ezzel tudsz ok-okozati összefüggéseket teremteni az agyadnak, ami könnyíti az információk befogadását.

Mit kell tenned, ha ezt a tanulási technikát akarod alkalmazni?

 1. Válaszd ki a részt, amit először tanulmányozol, majd kezdd el tanulni.
 2. Miután végeztél, kezdj el magadnak kérdéseket feltenni. (Évszámokra, eseményekre, végkimenetelekre.)
 3. Ezek után vedd elő az anyagot és ellenőrizd le, hogy helyesen válaszoltál-e.
 4. Így haladj végig az anyagon.

5. Tanulási technika, módszer: interleaving

Teremts az agyadnak összefüggéseket. A módszer lényege, hogy egy fejezetet váltakozva tanulj, azaz ne egymást követő oldalanként, vagy bekezdésenként haladj, hanem ugrálj ezek között. Az első fejezet után például átugorhatsz az utolsóra.

Ez azért hatékony, mert az agyad így az anyag egészét fogja látni egyszerre. Vagyis megteremted a lehetőséget, hogy ne részletekben, hanem a teljes képet lássa. Így tud ok-okozati összefüggéseket és kapcsolódási pontokat kialakítani.

Mit kell tenned, ha ezt a tanulási technikát akarod alkalmazni?

 1. Válaszd ki a részt, amit először tanulmányozol, majd kezdd el tanulni. (Pl. 1. fejezet)
 2. Az 1. fejezet után ugorj át a 3.-4. vagy a neked tetsző fejezetre és így tovább.
 3. Így haladj végig az anyagon.

6. Tanulási technika, módszer: memória palota

A Ciceró féle memória palota bizonyult az egyik leghatékonyabb memorizációs eszköznek különféle információk és információ csokrok elsajátítására.

Ha mesteri szintre fejleszted a képességeid (ami bárki számára lehetséges) akkor simán képes lehetsz, akár 100 kártya sorrendjét pontosan visszamondani.

Jó, persze azért ennél sokkal hasznosabb területeken is felhasználhatod! :) Ereje abban rejlik, hogy felhasználja a memória mindhárom kulcsfontosságú elemét:

 1. a képzeletet
 2. a képzettársítást
 3. és a helyszínt

Lényegében ez úgy működik, hogy elképzelsz egy számodra már jól ismert épületet (ez lesz a palota) nagyon részletesen és különböző asszociációs láncokat hozol létre az agyadban néhány szabályt alkalmazva. (Például, hogy minél abszurdabb, mulatságosabb, színesebb legyen, mert így könnyen megjegyezhető.)

Minden megjegyezni kívánt információt egy helységbe helyezel egy teljesen abszurd szituációba.

Azaz, például, ha meg akarod tanulni a XX. századi magyar költők nevét, akkor elképzeled, hogy a konyhában a hűtő mellett éppen egy lila banánnal golfozik Ady Endre, vagy a garázsban egy övtáskával szkanderezik József Attila és így tovább.

Részletesebben nem írunk erről, mert rengeteg nagyon jól használható profi anyag van ebben a témában. Ajánljuk például a San Franciscoból jöttem Memória Palota videósorozatát. Részletes, hiteles és könnyen érthető! :)

Részletesebben nem írunk erről, mert rengeteg nagyon jól használható profi anyag van ebben a témában. Ajánljuk például a San Franciscoból jöttem Memória Palota videósorozatát. Részletes, hiteles és könnyen érthető!

Ami még segíteni fog

Használj példákat!

Ez például idegen nyelv tanulásnál az egyik leghatékonyabb módszer. De ugyanúgy kiválóan alkalmazható a tanulás területén is.

Minden szóhoz, vagy szerkezethez tanulj meg egy egész mondatot!

Tanulj rendszeresen!

Tanulási technikák ide, tanulási technikák oda, a rendszeresség mindig csodákra képes!

Egy minimum 21-180 napig  ismételt tevékenység szokássá válik. (Így például a helyes időbeosztás is megtanulható! ;) )

Ha minden nap elkülönítesz időt a tanulásra, hamarosan nem fogod szenvedésként megélni. Így a tanulási teljesítményedben is érezhető javulás áll majd be.

Alakíts ki helyet a tanuláshoz!

Ez segítség lehet, ha koncentrációs problémákkal küzdünk. Ha kialakítasz egy helyet magadnak, amit csakis kizárólag tanuláskor használsz, az agyad egy idő után automatikusan észleli, ha leülsz oda, hogy most kemény munka jön.

Összefoglalás

Ezek a tanulási technikák, módszerek segítenek abban, hogy sokkal gyorsabban és hatékonyabban tanulhass meg dolgokat.

A tanulás jó és fontos. A tanulás jobb életet biztosít. Mindegy, hogy még iskolások vagyunk, vagy esetleg már több éve dolgozunk, ha valóban minőségi életet szeretnénk élni, nem engedhetjük meg magunknak, hogy nem tanulunk, fejlődünk minden nap.

Ahogy a mondás tartja “a jó pap holtig tanul”.

Jó esetben mindig új dolgot és nem egy valamit élete végéig, mert nem a megfelelő tanulási módszerrel tanul.

A tanulás határozottan jobb emberré tesz!

Mi is itt a blogon nagy hangsúlyt fektetünk a tanulásba, fejlődésbe és biztosak vagyunk benne, hogy Te is, mivel itt vagy. Reméljük, hogy ez a cikk segítségedre lesz a mindennapi tanulásod során.

Amennyiben szeretnél még több hasznos cikket olvasni, akkor ide kattintva nézz szét a blogon!

Kérdéseid vannak, vagy személyre szabott tanácsokra van szükséged? Beszélgessünk! Írj Nekem a mate [kukac] misztersiker.hu email címre!

Ha tetszett a cikk, akkor kérlek segítsd azzal a munkámat, hogy megosztod ezt másokkal! Köszönöm!

Ezek is tetszeni fognak: