A vezetőfejlesztés minden vállalkozás életét befolyásolja. Akár vállalkozó akár vezető vagy egy cégnél, jól tudod, hogy számodra a folyamatos tanulás létszükséglet. Feltéve persze, ha szeretnél tovább növekedni és egyre nagyobb sikereket elérni a szakterületeden és a magánéletedben.

Tanulni bizony mindig van mit. Nem véletlenül mondja a magyar közmondás sem, hogy: “Jó pap holtig tanul”.

Napjainkban ezt mondhatnánk úgy is, hogy jó vállalkozó holtig tanul.

Hogy mégis mi az az 5 képesség, ami segít abban, hogy sikeres vezető lehess? Ebben a cikkben öt olyan képességet gyűjtöttünk össze, melyek fejlesztése határozottan megkönnyíti az utad.

Vágjunk is bele!

1. Kommunikációs képesség

Hogy kommunikációs képességre szükséged lesz, az talán nem is okoz különösebb meglepetést. A kiváló kommunikáció a társas kapcsolataid magasabb szintű kezelése mellett még segít a prezentációban és a konfliktuskezelésben is.

Vezetőként elkerülhetetlen, hogy emberekkel kelljen kommunikálnod. Számtalanszor előfordulhat például, hogy egy jó vagy éppen egy rossz hírt kell bejelentened a beosztottjaidnak vagy csak szimplán információt átadni.

Jól kommunikálni azt jelenti, hogy mind a testeddel, mind a szavaiddal teljesen ráhangolódsz a partneredre (vagy partnereidre). Egyszerűen és érthetően fejezed ki magad.

A karrieredre nézve pedig kritikus fontosságú, hogy a legtöbbet hozd ki azokból a szituációkból, amikor nálad van a szó.

2. Koncentrációs képesség (Fókuszálás)

Ha nem akarod, hogy az életed hétfőtől vasárnapig és reggeltől estig a munkáról szóljon, akkor meg kell tanulnod produktívan dolgozni.

Produktívan dolgozni annyit tesz, hogy kiválóan osztod be az időd és mélyen fókuszált munkát végzel.

Ha így teszel, akkor rövidebb idő alatt sokkalta több munkát tudsz elvégezni, ráadásul jobb minőségben is.

fókuszálás

A produktivitás elengedhetetlen egy sikeres vállalkozó életében. A jó hír, hogy ez – a többi készséghez hasonlóan – maximálisan fejleszthető tulajdonság.

Ma már minden a személyes figyelmünkért küzd. Alkalmazások százai láncolják telefonhoz a tulajdonosukat, így téve hétköznapivá a telefonfüggőséget.

Koncentrált munka mellett sokkal kisebb az esély a halogatásra is, ami a sikertelenség egyik legnagyobb okozója.

CIKKAJÁNLÓ: Halogatás: a sikeres élet esküdt ellensége

3. Előre tervezés

A jó vezető helyesen osztja be az idejét és előre tervez. Előre látja a napi és a heti teendőit, ennek köszönhetően pedig időben fel tud készülni a fontosabb eseményekre.

Ez segít egyfajta magasabb szintű hatékonyságot elérni, illetve szerepe van a karizmában és a megfelelő önbizalmi szint elérésében is.

Az előre tervezés nem csak neked, hanem a vállalkozásodnak – vagy az alád beosztott személyeknek – is rendkívül jót fog tenni.

CIKKAJÁNLÓ: Célkitűzés 5 lépésben: tervezéstől a megvalósításig

4. Kapcsolatteremtő képesség

Többször foglalkoztunk már a kapcsolatok és a siker viszonyáról. Sokan állnak úgy ehhez, hogy a sikerhez bizony nem kellenek kapcsolatok, ami igaz is.

Nem csak akkor lehetsz sikeres, ha sok ismerősöd és barátod van, azonban jelentősen megkönnyíti és lerövidíti az utadat.

Gyorsabb megoldásokat, barátibb ajánlatokat és sokkal exkluzívabb lehetőségeket jelent.

Számtalan olyan lehetőség van, amiről sehol máshol nem értesülhetsz, kizárólag a barátaid lévén.

Vezetőként te is szívesebben bízol meg az ismerettségi körödből valakit egy-egy feladatra, mintsem idegenek közül, nemde?

Egy sikeres ember nem a neten vagy az újságban keres segítséget a problémáira, hanem a névjegyzékei között.

5. Meggyőzés képessége

Természetesen a meggyőzés is helyet kapott a listán, ugyanis a leghasznosabb képességek közé tartozik. Nem véletlen, hogy kiemelten foglalkozunk vele a blogunkon is.

A meggyőző beszéd és testbeszéd elengedhetetlen minden jó vezetőnek. Ha azt szeretnéd, hogy a beosztottjaid, kollégáid hatékonyabbak és megbízhatóbbak legyenek, meggyőzően kell kommunikálnod velük.

Azt azonban fontos tudni, hogy a meggyőzés egy rendkívül összetett képesség. Nem úgy működik, hogy kipróbálsz egy-két interneten olvasott tuti tippet, hanem hosszú, koncentrált gyakorlás folyamata.

CIKKAJÁNLÓ: 10 meggyőzési módszer, amivel bárkit meggyőzhetsz!

Epilógus

A jó vállalkozó folyamatosan képzi magát, mert tudja hogy ez a siker titka. Soha nem érzi azt, hogy eleget tud ezért soha nem hagyja abba a tanulást. A jó vállalkozó sikeres szokásokat alakít ki, hogy automatizálja néhány területét az életének.

A jó vállalkozó gyümölcsöző kapcsolatokat épít és a karizmájának köszönhetően ez könnyen is megy neki.

Ha szeretnéd fejleszteni a vezetői képességeidet, akkor a legjobb helyen jársz, ugyanis rendszeresen publikálunk cikkeket ilyen témában. Tarts velünk!

Itt a közösség, ahova jó tartozni. Sokkal személyre szabottabb lépések, hogy hogyan válj napról napra eredményesebb emberré. A csatlakozáshoz kattints ide.

Ha tetszett a cikk, akkor kérlek segítsd azzal a munkámat, hogy megosztod ezt másokkal! Köszönöm!